Ametller Origen projecta un parc agrari al Penedès
El projecte suposa una inversió de 180 milions d’euros
Els ecologistes adverteixen que amenaça el corredor biològic que connecta zones protegides amb el Parc de Montserrat
El grup Ametller Origen vol deixar empremta. Projecta una inversió de 180 milions d’euros per al desenvolupament d’un parc agrari entre Gelida i Sant Llorenç d’Hortons que, segons Josep Ametller, podria ser el primer clúster agroalimentari, sostenible i veritablement circular de Catalunya. Per fer-ho, el grup ha comprat el polígon industrial de Can Juncoses, a Gelida, i les vinyes de l’entorn. L’ambiciós projecte preveu la creació de camps de conreu, plantes de processament d’aliments, basses per al tractament i aprofitament de l’aigua, plaques solars, hivernacles, granges i una planta de generació de gas per a la flota de vehicles que reparteixen els productes pel país. L’Agroparc inclou, també, un centre de visites que rebria unes 90.000 persones a l’any.
La idea ja té l’informe favorable de la Comissió Territorial de Catalunya i els ajuntaments afectats han aprovat la declaració del projecte d’interès territorial. Això obre la porta a la tramitació urbanística de l’expedient, que obliga a fer una modificació del pla territorial metropolità de Barcelona. I és en aquesta fase on els ecologistes esperen aturar-lo.
Ecologistes, en contra
Les entitats Bosc Verd i Naturalistes de Gelida juntament amb Unió de Pagesos van signar un manifest a final d’any sota el paraigua del moviment StopAgroparc, en què adverteixen de l’impacte mediambiental irreversible que el projecte tindria sobre el corredor biològic que connecta els espais naturals protegits del PEIN de Roques Blanques i Montserrat, i les muntanyes de l’Ordal. Segons ells, destruiria l’espai de caça de l’àliga cuabarrada i amenaça l’hàbitat d’una vuitantena d’espècies protegides. Els ecologistes recorden que al Penedès hi ha 36 hectàrees de naus industrials en desús i proposen que s’aturi el desenvolupament de Can Juncoses per evitar la humanització dels pocs espais naturals que encara no estan urbanitzats.