Societat

Almenys 7 morts en el naufragi d’un pesquer gallec a Terranova

Tres tripulants han estat rescatats amb vida i 14 continuen desapareguts

Les condicions de la mar a la zona són “difícils” i l’aigua és molt freda

Almenys 7 persones han mort, 14 han desaparegut i tres han estat rescatades amb vida en el naufragi d’un pesquer gallec a aigües del Canadà a Terranova, segons ha confirmat el president de la Xunta de Galícia, Alberto Núñez Feijóo. Es tracta d’un dels accidents marítims més tràgics que es recorden en les últimes dècades a la flota pesquera espanyola.

“Han aparegut set persones mortes, tres vives en una balsa i la resta han desaparegut”, ha explicat el polític gallec a l’entrada de la seu nacional del PP a Madrid per participar a la reunió de l’executiva del partit.

El vaixell Villa de Pitanxo, de 50 metres d’eslora i amb base a Marín (Pontevedra), s’ha enfonsat cap a les sis del matí hora catalana a 450 km al sud-est de terranova, d’acord amb les dades de la balisa de l’embarcació.

Fonts del Centre Nacional de Coordinació de Salvament Marítim (CNCS) han confirmat a l’agència Efe que el pesquer ha emès dues alertes a les 5.24 hores que han estat rebudes pel mateix CNCS, però els intents de contactar amb el vaixell han estat en va i després d’intentar-ho diverses vegades ningú ha respost.

En les tasques de rescat hi participen des del primer moment dos altres vaixells de pesca que feinejaven a la zona i amb els que s’ha pogut contactar via satèl·lit: el portuguès Novo Virgem da Barca i el gallec Playa Menduiña Dos.

Aquest últim és el que ha trobat, a les 10.37 hores, una balsa amb els tres supervivents i els quatre primers cadàvers, a més d’objectes provinents del naufragi, segons la cronologia dels fets facilitada pels ministeris d’Agricultura, Pesca i Alimentació i de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, al que pertany Salvament Marítim. Equips de rescat canadencs han trobat altres balses “completament buides” i continua la recerca d’una quarta balsa, de la que s’ha perdut el rastre.

Entre els 24 tripulants de la nau, dos més dels que constaven als documents de Salvament Marítim per canvis a l’embarcament final, hi figuren 16 mariners de nacionalitat espanyola, 5 peruans i 3 de Ghana. El pesquer, propietat de l’armador gallec Manuel Nores, pertany a la cooperativa d’armadors de Vigo (ARVI).

Els tres rescatats amb vida fins ara presenten un “xoc hipotèrmic” perquè “la situació a les aigües de Terranova era molt dolenta i la temperatura de l’aigua és terrible”, segons ha explicat la subdelegada del govern espanyol a Pontevedra.

El comandant canadenc Brian Owens, del Cendre de Coordinació de Rescat, amb base a Halifax, ha confirmat que l’helicòpter i l’avió que rastregen la zona no han pogut localitzar restes del pesquer i és per això que temen que s’ha enfonsat del tot.

Owens ha qualificat les condicions de la mar a la zona com a “difícils”, amb onades de 4 metres d’alçada i visibilitat de només uns 500 metres (un quart de milla nàutica).

La Pesqueria Nores Marín S.L., armadora de la nau, ha indicat en un comunicat que “es desconeixen les causes” que han pogut provocar l’enfonsament i que ara els esforços se centren en el rescat.

L’alcaldessa de Marín, María Ramallo, ha assegurat que no recorda “una tragèdia de tal magnitud” a la població. Ha afegit que avui és “un dia molt difícil” i que l’accident no “afecta” només Marín sinó tota la comarca d’O Morrazo, on residien gairebé tots els tripulants.





Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia