Societat

La jutge denega la semillibertat a Fèlix Millet

El Jutjat de Vigilància Penitenciària desestima el recurs de l’expresident del Palau de la Música per accedir al tercer grau penitenciari

La magistrada considera que la malaltia “greu, irreversible i incurable” que pateix no li impedeix complir la pena a la presó

L’expresident del Palau de la Música, Fèlix Millet, continuarà complint la seva pena en el règim de segon grau penitenciari.

El Jutjat de Vigilància Penitenciària número 2 ha desestimat el recurs de Millet contra la resolució de la Secretaria de Mesures Penals que el passat octubre li denegava la semillibertat, després que la junta de tractament de la presó de Brians 2 acordés per unanimitat mantenir-li el règim ordinari, tancat.

La defensa va recórrer la decisió de la Generalitat davant el jutjat invocant raons “humanitàries” i de “dignitat personal”. En concret, va al·legar que el condemnat té 85 anys i pateix una “malaltia greu i irreversible”, amb “patiments incurables”. El recurs remarcava que el seu “delicat estat de salut”, amb problemes visuals, auditius i de mobilitat, entre altres, l’impossibilita per a qualsevol activitat penitenciària “normal” per la seva “dependència total” de “terceres persones” per a les activitats quotidianes. També al·legava que en la seva situació era impossible que reincidís.

No obstant això, la jutge de vigilància penitenciària ha decidit mantenir-lo en el règim tancat perquè no es compleixen els requisits que exigeix el reglament penitenciari per al tercer grau. En aquest sentit, indica que encara no ha complet la quarta part de la pena imposada, de 8 anys i 20 mesos de presó –ho farà a l’octubre- i que els informes de la junta de tractament recullen que, si bé ha participat en el programa Para i pensa, no ha mostrat prou penediment ni assumpció de culpa per evolucionar al tercer grau penitenciari. Segons la magistrada, Milet no ha assumit plenament els fets comesos en el saqueig del Palau, ja que incorre en una “atribució externa” i els minimitza. És per això que considera que persisteix en ell una “certa sensació d’impunitat” davant la que es mostre “penitent de forma instrumental”.

Sobre el seu estat de salut, després de realitzar un examen mèdic forense, la jutge admet que pateix una “malaltia greu, irreversible i incurable” però no es troba en un estat que li impedeixi complir la pena o que faci que continuar a la presó n’afecti la seva “dignitat”. La jutge detalla que el condemnat es troba actualment “estable físicament” amb el tractament mèdic pautat, sense que existeixi cap símptoma o signe clínic que suggereix un risc vital a curt o mitjà termini ni alteracions cognitives “rellevants”. 

No obstant, remarca que Millet requereix control i seguiment mèdic estret i continuat i que ha de romandre al departament d’infermeria, on se li han de proporcionar “les cures necessàries per a les funcions vitals que necessita”.

A més, recorda que el principal responsable de l’espoli del Palau només ha cobert parcialment el pagament dels 25 milions d’euros als que va ser condemnat de forma conjunta amb la seva mà dreta, Jordi Montull, com a responsabilitat civil per “l’important enriquiment il·lícit” que va cometre, tot i els intents de reparació del dany causat. La defensa havia al·legat l’esforç reparador en aportar més de 5 milions d’euros i en tenir tot el patrimoni embargat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.