Societat

Multitudinària protesta a Marín per demanar que es reprengui la cerca dels mariners del ‘Pitanxo’

Els familiars dels desapareguts alerten que cada dia que passa “és més difícil trobar algun cos”

Sánchez viatja dilluns a Galícia per rebre l’avió que repatria els tres supervivents i els cossos recuperats

L’albereda de Marín, la vila de Pontevedra on té la seva base el Grup Nores, armador del pesquer Villa de Pitanxo, que va naufragar dimarts passat al gran banc de Terranova (Canadà), s’ha omplert de gent aquest diumenge per una protesta multitudinària per a aconseguir que es reprengui la recerca dels 12 mariners encara desapareguts.

La meitat de la tripulació del pesquer, de 50 metres d’eslora, continua desapareguda després que les autoritats canadenques suspenguessin la seva recerca, 36 hores després del naufragi, a uns 460 quilòmetres a l’est de Saint John’s, a Terranova, per la falta de possibilitats de trobar-los amb vida i a causa de les condicions meteorològiques molt adverses.

Durant la protesta d’avui a Marín, María José de Pazo, filla de Francisco de Pazo, el veterà cap de màquines que figura entre la dotzena de desapareguts, ha anunciat que aquesta setmana els familiars dels tripulants que puguin aniran a Madrid per a sol·licitar audiència amb el president del govern, Pedro Sánchez, i amb la ministra de Treball, la gallega Yolanda Díaz, per tal traslladar-los la seva petició.

Ella ha estat la primera a prendre la paraula des d’una llotja en el qual hi havia des de fotos impreses en samarretes fins a quadres portats en mà de la marineria d’aquest arrossegador congelador, que es va enfonsar a les aigües de Terranova quan navegava amb una tripulació de 24 persones, de les quals la mar ha retornat nou cossos i tres supervivents: el patró Juan Padín, el seu nebot Eduardo Rial i el ghanès Samuel Kwesi.

María José de Pazo denunciat que des de fa quatre dies no hi ha rastreig a l’Atlàntic Nord. “Sabem que no estan vius, però nosaltres volem recuperar els cossos. Els patrons al Canadà ens diuen que ha millorat el temps. Per què no es reprèn? Hi ha onades de cinc metres. Allà és normal”. El dia del naufragi, l’altura de les onades era el doble.

“Volem una explicació, però no paraules”, ha reivindicat la portaveu dels familiars. “Cada dia que passa és més difícil trobar algun cos”, ha subratllat.

Els familiars de les víctimes també han volgut donar les gràcies als armadors, patrons i mariners que, “sense rebre res a canvi, van posar la seva vida en perill per rescatar” la tripulació del Villa de Pitanxo.

Samuel Kwesi, un dels tres supervivents, ha suplicat que es reprengui la cerca dels seus dotze companys desapareguts, segons ha explicat a la premsa Julio Torres, pastor evangelista de Marín (Pontevedra) i amic seu.

Tant Kwesi com els altres dos tripulants que han sobreviscut al naufragi es troben “extenuats, però bé” després d’haver descansat en un hotel, encara que és millor la seva salut física que la psíquica, perquè encara continuen en “xoc”, ha relatat a Efe Sara Prieto, parella d’Eduardo Rial, un dels 24 mariners que ha pogut explicar la tragèdia.


Sánchez viatja a Galícia
El president del govern, Pedro Sánchez, viatjarà aquest dilluns a Galícia per a rebre a la base aèria de Santiago de Compostel·la l’avió noliejat per a repatriar des de Terranova els tres supervivents i els cossos dels nou morts recuperats –avui s’ha completat el seu trasllat a port- en el naufragi del pesquer.

L’Airbus 400 de l’Exèrcit de l’Aire s’ha enlairat de la base de Saragossa cap a les deu del matí d’aquest diumenge i està previst que arribi cap a les sis de la tarda de dilluns a Galícia.

Sánchez també té previst trobar-se amb els familiars dels dotze mariners encara desapareguts. “Per fi. Ens rebrà demà a Santiago”, ha confirmat aquest diumenge a la premsa María José de Pazo, filla del cap de màquines d’aquest vaixell, Francisco de Pazo, el més veterà de la marineria de bord.



[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia