Societat

EDITORIAL

Guerra total i global a Ucraïna

Finalment, després de setmanes d’incertesa, evasives i suposats esforços diplomàtics, ha esclatat la guerra més anunciada de la història. Una guerra que té com a principal responsable Vladimir Putin, que l’ha desencadenada, però que en realitat és conseqüència de l’ambició expansiva de dos blocs tradicionalment enemistats: l’Otan, determinada a incorporar antigues repúbliques soviètiques, i el govern rus, interessat a recuperar l’antic esplendor imperial. A diferència d’anteriors conflictes armats moderns l’atac rus contra Ucraïna ha prescindit de l’ofensiva aèria que inicialment se sol destinar a estovar les defenses enemigues i ha passat directament a la fase terrestre, la qual cosa demostra, en contra del que havia promès el mateix Putin, la decisió d’anar més enllà de les regions declarades independents per a desencadenar una agressió llampec de gran abast amb l’objectiu d’apoderar-se de la capital.

La guerra total que s’està lliurant a Ucraïna és, malgrat la distància, un problema que ens involucra a tots perquè les conseqüències econòmiques seran globals. La caiguda de les borses i l’augment del preu del petroli registrats avui mateix són un clar exemple d’una situació que pot empitjorar si s’altera el flux de gas cap a Europa i s’aïlla financerament Rússia. El sotrac per a l’economia mundial i per a sectors tan sensibles com el turisme és evident. També ho és que els monumentals embussos de trànsit vistos aquest matí a les principals ciutats ucraïneses avisen sobre l’imminent desplaçament de refugiats cap a Europa. Els governs aliats, que han estat incapaços de parar els peus a un Putin que està emulant la bogeria absolutista dels antics règims tsaristes, hauran de demostrar ara si sabran estar a l’altura d’una altra crisi humanitària a les portes de casa. Europa i els Estats Units no han sabut valorar encertadament la profunditat del desafiament rus, i ara han de calibrar molt bé a on està disposat a arribar Putin i fins a on ha d’arribat la seva resposta, ja sigui bèl·lica o en forma de més sancions. La població civil, sempre víctima innocent, és la que més importa ara.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.