Societat

Elena es compromet a aprovar l’avantprojecte de la nova llei de policia l’últim trimestre d’aquest any

El departament insisteix que la reforma ha de feminitzar el cos i reduir l’ús de la força

El conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, s’ha compromès aquest divendres a aprovar l’avantprojecte de la nova llei de policia l’últim trimestre d’aquest any. La llei, oberta a consulta pública des de principis de 2020, encara ara la fase de redacció amb la recent creació d’un grup de treball del departament. El conseller ha insistit que un dels grans objectius de la nova llei ha de ser la feminització del cos, pel que hi haurà una reserva del 40% per a dones en les pròximes convocatòries de places. A més, vol apostar per reduir l’ús de la força, tot i que no ha entrat en més detalls. D’altra banda, Elena ha descartat crear un òrgan extern que fiscalitzi els possibles abusos policials, com demana Irídia.

Aquesta norma substituiria l’actual Llei de Policia de Catalunya de 1994 i suposaria una reforma de la Llei de Seguretat Pública de 2004.

“És urgent”, ha dit aquest dijous el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, sobre l’aprovació de la nova llei. Per això, en la seva intervenció a la comissió parlamentària d’Estudi del Model Policial ha anunciat que ja s’ha constituït un grup de treball intern al departament per avançar la redacció de l’avantprojecte de llei i que a l’abril es compartirà amb els grups i el món local el primer esborrany de la nova norma.

Aquest text, no obstant, serà només “inspirador”, ha senyalat Elena, ja que la redacció final de la llei ha de ser un reflex del “debat i les conclusions que en faci la comissió d’Interior”. De fet, ha reconegut que tot i el compromís adquirit d’aprovar l’avantprojecte de llei a l’últim trimestre de l’any, encara falta “molt temps” per poder portar la llei al ple i fer-la entrar en vigor de manera definitiva.

El nou model policial

Elena ha assegurat que és “urgent” crear “un nou model de seguretat pública” a Catalunya, ja que la conselleria considera que l’actual model està “obsolet”.

El departament creu que la base d’aquest nou model és que sigui integral, que incorpori sota un mateix paraigües la regulació i cooperació tant de la policia -Mossos d’Esquadra i policies locals- com el sistema d’emergències -Bombers i Protecció Civil-.

L’exemple que ha posat el conseller d’Interior és la gestió dels aiguats d’Alcanar del passat estiu: “Els Bombers treien l’aigua dels carrers, els Mossos detenien algun intent de pillatge i tallaven les carreteres, Protecció Civil evacuava els afectats, els voluntaris d’ADF van venir de tot Catalunya a ajudar”, ha relatat Elena.

Ha apuntat també que si el model policial actual està obsolet és, en part, perquè la societat ha canviat i la llei de policia en vigor a Catalunya és de 1994. Per això es vol modernitzar la policia amb diverses mesures. Una d’elles és la feminització: el conseller ha recordat de nou que a partir d’ara hi haurà una reserva d’un 40% de les futures places de policia per a dones, que ja s’aplicarà en la convocatòria de 800 places que està en procés de seleccionar nous agents.

En el mateix sentit, Elena ha avançat que vol que el nou model aposti per la reducció de l’ús de la força, però no ha detallat com s’aplicaria això a la normativa.

També ha dit que vol que la policia sigui democràtica, que garanteixi els drets fonamentals i que sigui més transparent, pel que ha insistit en el compromís d’afegir el número NOP als agents de l’ARRO.

A més, la voluntat de la conselleria és seguir de ben a prop les propostes i conclusions de la comissió d’Estudi del Model Policial per fer-les reflectir en la nova llei de policia. Tot i això ha matisat que no poden posposar la redacció de la llei fins que acabi la comissió, perquè els tràmits legals són molt llargs i els fa por que s’esgoti la legislatura sense aprovar la llei: “Comissió i llei han d’anar de la mà i en paral·lel”, ha afirmat Elena.

La fiscalització de la policia

Un dels elements més polèmics en les sessions de la comissió que estudia com hauria de ser el model policial ha estat el de la fiscalització dels agents i, especialment, dels abusos policials. Fa un parell de setmanes, l’entitat de Drets Humans Iridia va reclamar en la mateixa comissió que es creï un òrgan extern als Mossos d’Esquadra i a la seva divisió d’Assumptes Interns que pugui vigilar i sancionar els possibles excessos policials.

Tot i que van obtenir el suport de grups parlamentaris com la CUP i En Comú Podem, el conseller Elena ha dit aquest divendres que no contempla la creació d’aquest òrgan perquè considera que els Mossos “ja estan ben avaluats”. El que sí que veu amb bons ulls és que s’hi afegeixin nous mecanismes o mesures que millorin el control de l’actuació dels agents, però ha afegit que no li corresponia en aquest moment apuntar quins s’haurien d’implementar.

El conseller ha acabat lloant l’actual cos dels Mossos d’Esquadra: “Són una molt bona policia. I si ho són és perquè sempre han sabut que no són una policia perfecta. Com a cos, igual que ho fa la societat, ha d’evolucionar”, ha sentenciat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia