Societat

Una sisena hora inútil

Una enquesta del sindicat USTEC posa en qüestió la mesura aplicada pel govern de Catalunya

La gran majoria del personal docent de Primària que treballen en escoles en les quals s'aplica la sisena hora lectiva consideren que aquesta mesura ni ajuda als alumnes ni serveix perquè millori la seva formació, objectius per als quals la va implantar el setembre passat el govern. Així ho afirma una enquesta del sindicat USTEC, majoritari a l'escola pública. La sisena hora funciona en el 85 per cent dels centres públics catalans.

L'enquesta es va fer entre el 15 de gener i el 25 de març a 1.217 docents de 97 centres escolars, és a dir, el 9 per cent dels que apliquen la sisena hora. L'enquesta dibuixa un escenari d'escepticisme i desconfiança. Aquestes actituds contrasten amb un informe del departament d'Educació, molt més optimista.

El 72 per cent dels docents, sempre segons l'enquesta de l'USTEC, creu que la sisena hora no serveix per millorar les competències bàsiques dels alumnes i que tampoc ajuda en el dia a dia.

Per si amb això no n'hi hagués prou, els docents apunten que gairebé el 80 per cent dels alumnes surten de l'escola més cansats que abans. Gairebé el 80 per cent ha notat un increment dels conflictes a última hora. El 54 per cent creu que aquesta sisena hora no es gaire aprofitada. Per aquest motiu, el 84 per cent de mestres l'aboliria.

Part de les queixes del professorat s'explica perquè, segons admeten ells mateixos, la sisena hora ha dificultat l'organització escolar. Molts es queixen que el Departament no ha donat indicacions clares sobre què fer amb aquesta hora suplementària. Gairebé el 92 per cent opina que la implantació de la sisena hora és una mesura electoralista que no ajuda a conciliar la vida familiar i laboral.

Per al 97 per cent dels docents, la manera de millorar la qualitat de l'educació no és fer més hores de classe, sino reduir-ne el nombre d'alumnes a vint com a màxim. En tot cas, els mestres excedents es poden dedicar a reforçar activitats i oferir una educació personalitzada.

Segons les previsions del Departament, la sisena hora s'aplicarà a partir del setembre que ve a les localitats de més de 5.000 habitants. Fins ara només s'ha adoptat en les de més de 10.000.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.