Societat

Alsina reclama l’oficialitat del català a la UE

La consellera intervé a la inauguració Setmana de la Llengua i de la Cultura Catalanes a Soler, on també hi participa Carles Puigdemont

La titular d’Acció Exterior s’alinea amb Europa en la “condemna rotunda” a l’atac rus a Ucraïna

La consellera d’Acció Exterior, Victòria Alsina, ha instat aquest divendres a actuar amb “sentit d’Estat” i reclamar l’oficialitat del català a la Unió Europea (UE).

“El que fem, com actuem, és important. Perquè no ser un estat no ens impedeix pensar i actuar amb mentalitat d’Estat. I ho fem, quan demanem l’oficialitat del català a la Unió Europea”, ha expressat Alsina en l’acte d’inauguració de la Setmana de la Llengua i de la Cultura Catalanes, que s’ha celebrat al Soler, al Rosselló.

“Som una comunitat lingüística de més de 10 milions de parlants. Qualsevol altra llengua de l’envergadura de la nostra és oficial a Europa”, ha reivindicat la consellera. “Cal remarcar que tenim un mandat estatutari, és a dir, un mandat legal, i que som davant d’una qüestió de voluntat política”, ha recordat.

La consellera ha remarcat que “la cultura i la llengua catalanes són memòria col·lectiva” i “preservar-les ens indica el vigor de la nostra societat”, així com el “respecte pel llegat rebut” i la “determinació amb què encarem el futur”.

A l’acte també hi ha participat l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont. Alsina ha celebrat que al Soler Puigdemont és, “afortunadament”, un “home lliure”. “Benvingut a Catalunya!”, ha exclamat.

La titular d’Acció Exterior ha destacat que la Setmana de la Catalanitat, que aquest any celebra la primera edició, és una iniciativa “imprescindible” per promoure i potenciar la llengua i la cultura catalanes. “Avui he pogut reiterar que el Principat i la Catalunya Nord compartim una vitalitat circular. Ens uneix la història, passada, present, i la que escriurem junts”, ha indicat.  Alsina ha felicitat Ràdio Arrels, que recentment ha estat guardonada amb el Premi Martí Gasull.


Condemna rotunda
D’altra banda, la consellera s’ha alineat amb la UE en les sancions i la “condemna rotunda” a l’atac de Rússia a Ucraïna. “Actuem amb mentalitat d’Estat en posar totes les eines de què disposem per ajudar els catalans que han de sortir d’Ucraïna, acollir els ucraïnesos que eren a Catalunya i enviar ajut humanitari”, ha afegit.


Mala actitud de Borrell
La consellera ha contraposat l’“actitud” de Catalunya amb la “mala actitud” de l’Alt Representant de la UE, Josep Borrell, a l’entorn de la comparació que va fer entre el president d’Ucraïna, Volodímir Zelenski, i altres que “fugen en maleters”, unes paraules que s’han llegit com una al·lusió implícita a Carles Puigdemont. que l’expresident de la Generalitat ja va contestar. Unes comparacions “completament inoportunes” que al seu parer van ser una “frivolitat total i absoluta”. Alsina ha incidit que després de fer aquestes “comparacions”, Borrell se n’ha intentat “desdir”.

“És una molt mala notícia per a Europa que el que en teoria és el seu màxim representant diplomàtic es comporti d’aquesta manera”, ha conclòs Alsina.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia