Societat

Barcelona supera Amsterdam com la ciutat europea amb més traces de cànnabis a les aigües residuals

Un estudi de l’Agència Europea de les Drogues detecta fins a 450 mil·ligrams de cànnabis per cada 1.000 habitants a la capital catalana

El rastre de cocaïna és de 665 mil·ligrams a Barcelona i de 886 a Amsterdam

Barcelona és la ciutat europea que el 2021 va presentar més quantitat de rastres de cànnabis a les seves aigües residuals, segons un estudi realitzat a 75 municipis per l’Agència Europea de les Drogues i les Toxicomanies (EMCDDA, per les seves sigles en anglès).

Segons ha informat l’EMCDDA en un comunicat difós des de Lisboa (Portugal), la segona ciutat amb més consum de marihuana a Europa és Amsterdam (Països Baixos).

L’estudi revela que a les aigües residuals, durant l’any passat, la mitjana de traces de cànnabis detectades va ser de 450 mil·ligrams al dia per cada 1.000 habitants, el triple que a les aigües d’Amsterdam, amb una mica més de 15 mil·ligrams diaris.

Les dades també posen de manifest que els dos últims anys ha augmentat el consum de marihuana a Barcelona, d’acord amb els indicadors que es troben a les seves aigües residuals. De fet, gairebé s’ha quadruplicat la presència del cànnabis, ja que el 2019 es detectaven 149 mil·ligrams per cada 1.000 habitants.

Pel que fa al consum de cocaïna, Amsterdam va per davant amb 886 mil·ligrams per cada 1.000 habitants i a Barcelona la xifra és de 665 mil·ligrams.

L’Agència Europea de les Drogues, que no ha analitzat les aigües residuals de Madrid, calcula que a tot Europa hi ha al voltant de 22 milions de persones que consumeixen habitualment marihuana, un rècord històric al continent europeu. A tots els països es detecta un augment de restes de tota mena de drogues a les seves aigües residuals.

Segons l’EMCDDA, l’estudi és el major projecte europeu de recerca sobre l’anàlisi de les aigües residuals. L’ha elaborat el grup europeu SCORE, en associació amb l’Observatori Europeu de les Drogues i les Toxicomanies (EMCDDA).

El projecte ha analitzat les aigües residuals a 75 ciutats europees de 25 països per estudiar les conductes de consum de drogues dels seus habitants. És la vegada que hi han participat més països, malgrat la pertorbació provocada per la Covid-19 en el període d’estudi.

El grup SCORE duu a terme campanyes anuals de vigilància de les aigües residuals d’ençà del 2011, quan 19 ciutats de 10 països van participar en l’estudi.

Des de Barcelona a Limassol i d’Oslo a Porto, el projecte analitza mostres diàries d’aigües residuals a les zones de captació de les plantes de tractament d’aigües residuals durant un període d’una setmana a cada ciutat, en els mesos de març, abril o maig del 2021.

Els investigadors han analitzar les aigües residuals d’uns 45 milions de persones per detectar la presència de traces de quatre drogues il·legals (cocaïna, anfetamina, metanfetamina, MDMA/èxtasi), així com la presència de cànnabis.

El treball del 2021 apunta a un augment general en la detecció de quatre de les cinc drogues estudiades. L’MDMA és l’única droga que registra descensos en la majoria de les ciutats analitzades.

La cocaïna, malgrat ser la droga més consumida a les ciutats d’Europa occidental i meridional (especialment a Bèlgica, els Països Baixos i Espanya), es troba cada vegada més a les ciutats d’Europa oriental.  En general, més de la meitat de les ciutats van registrar augments dels residus de cocaïna el 2021 en comparació de les dades del 2020 (32 de les 58 ciutats amb dades de tots dos anys).

La metamfetamina, històricament concentrada a Txèquia i Eslovàquia, ara es detecta més a ciutats de tot Europa.

Segons el director de l’EMCDDA, Alexis Goosdeel, “les conclusions d’avui ens proporcionen una valuosa instantània del consum de drogues a 75 ciutats i ens ofereixen informació inestimable sobre les tendències emergents”.

“Els resultats mostren un augment i propagació de la majoria de les substàncies estudiades, la qual cosa reflecteix un problema amb les drogues que és alhora generalitzat i complex”, ha afegit.

Durant l’última dècada, l’anàlisi de les aigües residuals ha passat de ser una tècnica experimental a ser una eina consolidada per vigilar el consum de drogues il·legals a Europa. Aquest últim estudi explora el potencial en el futur de la recerca sobre les aigües residuals, des d’identificar noves substàncies psicoactives i avaluar intervencions de programes de salut pública fins a impulsar mesures preparatòries i de respostes”, apunta el director de l’agència.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia