Societat

Milers de cartes de Darwin a Internet

El projecte 'Darwin Online' reuneix la més gran col·lecció d'escrits de o sobre el naturalista britànic

El gran naturalista britànic Charles Darwin (1809-1882), autor de la teoria de l'evolució de les espècies, és un dels més prolífics escriptors de cartes que mai ha conegut el món.

Es calcula que va mantenir correspondència escrita amb prop de 2.000 persones, des del filòsof Karl Marx fins el zooleg Thomas Huxley. Se'n conserven unes 15.000 cartes, moltes de les quals dipositades a la Universitat de Cambridge.

L'any 1974 es va crear l'anomenat Darwin Correspondence Project amb l'objectiu de publicar l'edició definitiva d'aquests cartes. A partir d'aquest dijous, 5.000 d'aquests documents es podran visitar a Internet, a través de l'adreça que es dóna en aquesta mateixa notícia.

El projecte Darwin Online és la més gran col·lecció d'escrits de o sobre el científic i inclou més de 50.000 pàgines de text, arxius d'audio i 45.000 imatges, segons la universitat britànica.

Cada carta s'ha transcrit a format electrònic i editat detalladament, fet que ha exigit no solament desxifrar l'escriptura victoriana de Darwin i els seus corresponsals, sino també complementar-la amb referències creuades i notes aclaratòries.

Aquesta correspondència no solament és una font extraordinària d'observacions científiques, sino que algunes ofereixen dades sobre els seus costums personals.

Així, en una de les primeres cartes a la seva germana Caroline explica que es renta els peus un cop al mes, fet que admet que no està bé, però que no ho pot evitar.

Fill i net de metges, Darwin va estudiar durant dos anys Medicina a Edimburg (llavors era una de les facultats més prestigioses del món), per seguir després estudis de teologia a Cambridge, on un dels seus professors, el naturalista John Stevens Henslow, li va despertar l'interès per les ciències naturals.

Canvi d'orientació
Per recomanació d'aquest professor, i amb només 22 anys, es va embarcar en el HMS Beagle com a naturalista, en una expedició a l'entorn del món que va durar gairebé cinc anys: des del 27 de desembre del 1831 fins al 2 d'octubre del 1836.

En aquest viatge va recollir el material que li serviria per escriure L'origen de les espècies, publicat el 24 de novembre del 1871.

Darwin va postul·lar que en una situació de competència sempre sobreviuen les espècies que s'adapten millor, no necessàriament les més fortes.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
educació

El govern recorre la suspensió cautelar del decret que vol protegir el català a l’escola

barcelona
Pere Sala
Ambientòleg, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya

“Ordenar i gestionar bé el paisatge també és rendible”

Olot

La sal més salada: Cardona comercialitza per fi una sal comestible, de gran qualitat i puresa

Cardona
Marc Sabater Armengou
Independents de Vilanova - Som Poble - Alternativa Municipalista

“La nostra acció passa per la crítica constructiva al govern”

Peralada
SOCIETAT

Terrassa impulsa la marca de ciutat per projectar-se a l’exterior

Terrassa
SOCIETAT

Projecte europeu de memòria històrica amb joves de Granollers

Granollers
SOCIETAT

Nova campanya del Carnet Jove de la Cerdanya

Puigcerdà
Política

Mor Encarna Jordan, activista independentista, antifeixista i internacionalista

SOCIETAT

Menys incompliments sanitaris en els locals de tatuatges de l’àrea de Barcelona

Barcelona