Societat

Societat

El Sol, com mai l’havíem vist

Una mostra a Cosmocaixa convida a reflexionar sobre com ha canviat al llarg de la història la relació dels humans amb la nostra estrella

També hi ha imatges espectaculars captades amb els aparells científics més desenvolupats

No el podem mirar directament, però sabem que sempre hi és i que sempre hi ha estat. El Sol és una constant en l’existència humana i la relació que hi hem tingut ha canviat al llarg de la història: hem passat de venerar-lo (i témer-lo) a estudiar-lo, deixar que el seu moviment organitzi les nostres vides i, més recentment, a mirar de treure’n un rèdit energètic, ja sigui intentant replicar la fusió de nuclis d’hidrogen en heli o captant directament els rajos solars. De tot això i de molt més tracta l’exposició que recentment s’ha inaugurat a Cosmocaixa, una coproducció amb el Museu de la Ciència de Londres que es pot veure fins al 16 d’octubre i en què s’apleguen més d’un centenar de peces històriques i contemporànies de rellevància científica, combinades amb les habituals experiències interactives marca de la casa.

El Sol. Vivint amb la nostra estrella arrenca revisant com hem utilitzat el moviment de l’astre rei per definir i mesurar el temps. Des d’una recreació animada del monument megalític de Stonehenge (Regne Unit) fins als rellotges amb energia solar, la mostra inclou peces històriques com ara un astrolabi islàmic del 1650, utilitzat per calcular l’horari d’oració i localitzar la direcció de la Meca, o diversos exemplars de rellotges, com ara un de sol de fa més de 600 anys i un de mecànic, del 1830, que, a banda de tocar les hores, també recrea el moviment dels planetes del sistema solar.

“El Sol ha estat crucial des dels primers temps de la civilització, però, a mesura que ha avançat la història, ens n’hem anat separant”, constata el comissari de l’exposició i físic de la Universitat de Cambridge, Harry Cliff. A mesura que relegàvem el control del temps a les màquines, descobríem l’impacte dels rajos solars en la nostra salut, primer, aprofitant les propietats bactericides per tractar malalties com ara la tuberculosi, i després, certificant que un excés pot derivar en càncer.

L’exposició també repassa com hem intentat capturar i aprofitar la llum i la calor del Sol, començant per un antic mirall ustori del 1700 fins arribar als materials més avançats, com ara la perovskita. En tot cas, segur que resultaran més familiars les plaques solars que Jimmy Carter va fer instal·lar a la Casa Blanca en plena crisi del petroli (1979), assegurant que el futur passava per allà. Reagan les va fer treure i no va ser fins al mandat d’Obama que no van tornar a instal·lar-ne.

La mostra acaba amb una repassada interessant a les observacions solars, amb les imatges de més resolució captades mai des de la Terra, que gràcies al telescopi Inouye, a Hawaii, ens descobreixen una superfície granulada espectacular. També n’hi ha de la nau Solar Dynamics Observatory de la NASA, que va captar l’espectacle encisador dels bucles magnètics que es formen a la superfície solar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

El servei de l'R-13 i l'R-14 entre Lleida i Tarragona es recupera progressivament després de l'atropellament

VIMBODÍ

Acord d’augment salarial i vaga desconvocada de la recollida de brossa al Baix Ebre i Montsià

TORTOSA
societat

Controlat l’incendi que va obligar a tallar l’AP-7 i el TAV

agullana
societat

La cursa ‘Apaguem el càncer’ reuneix 1.200 participants

girona
MOBILITAT

Pla de busos de Renfe per suplir el tall de les obres a l’aeroport del Prat

barcelona
crisi migratòria

Tensió a la frontera de Ceuta per un intent d’entrada massiu de migrants

barcelona
trànsit

Primera prova de límit de velocitat a 100 km/h a l’autopista AP-7

barcelona
medi ambient

La temperatura del mar cau un grau però continua estan en dígits de rècord

barcelona
EMRPESA

150 empreses de Móra la Nova opten a les ajudes del fons nucelar

barcelona