El govern s’obre a ampliar els ajuts als agricultors per fer front a les gelades
Unió de Pagesos quantifica les pèrdues en més de 450 milions en fruita dolça i més de 28 milions en fruita seca
La consellera d’Alimentació, Teresa Jordà, ha obert la porta a ampliar els ajuts als agricultors per fer front a les últimes gelades, més enllà de la línia de crèdits de 40 milions d’euros aprovada dimarts pel Govern. “És obvi que ho haurem de fer”, ha dit aquest dijous a Corbins (Segrià) des d’algunes de les finques de nectarina i cirera afectades.
Des d’Unió de Pagesos (UP) demanen que els ajuts s’ampliïn fins als 100 milions d’euros i que siguin a interès 0%. Tot i que Jordà no ha concretat les mesures, s’ha compromès a analitzar cada situació per garantir que no es perdi “ni una sola hectàrea de cultiu”. UP quantifica les pèrdues per les gelades dels darrers dies en més de 450 milions en fruita dolça i més de 28 milions en fruita seca.
L’entitat agrària assenyala que alguns productors acumulen afectacions en tres collites consecutives i “ja no poden fer front a més pèrdues ni assumir més crèdits”. Així mateix, JARC traslladarà al Departament d’Acció Climàtica i al Ministeri d’Agricultura la necessitat de revisar les assegurances pel fred perquè “no responen a la nova realitat del canvi climàtic”. En el cas de gelada, “les franquícies són altes, es penalitza als més perjudicats, els que pateixen danys durant anys consecutius, i el topall assegurable en noves plantacions és baix”, remarca.
Les collites més malmeses seran les d’ametlla i fruita dolça. Segons les previsions d’Acció Climàtica, a les zones amb les temperatures més baixes es preveuen pèrdues d’entre un 80-100% en tots els cultius de fruita de pinyol, ametlla i pera. Per altra banda, ha avançat que en cultius com ara l’albercoquer les pèrdues apunten al 80% o més, i patiran els efectes de les gelades les cireres, les nectarines o els presseguers. Tanmateix, fins que passin 4 o 5 dies no es podrà saber si l’abast dels danys en la fruita serà més gran. En el cas de l’olivera, fins a l’arribada del bon temps no es podrà determinar quines branques han quedat malmeses, per poder quantificar la pèrdua de producció.