Societat

Una "greu" apagada deixa 300.000 abonats sense electricitat

Uns 110.000 abonats continuen encara sense electricitat a Barcelona

Uns 110.000 abonats de Fecsa Endesa continuen encara sense electricitat a Barcelona a conseqüència de l'avaria que aquest matí ha tallat el subministrament elèctric a bona part de la ciutat. L'arribada de la nit obligarà a reforçar les mesures de seguretat per tal d'evitar incidents. L'Ajuntament manté activat el pla d'emergència des de mig matí i Mossos d'Esquadra i Guàrdia Urbana han sumat esforços per garantir la normalitat en el trànsit.

Amb l'arribada del vespre es treballa en l'habilitació normal de l'enllumenat públic. La policia vigilarà amb especial dedicació aquelles zones que no puguin tenir el seu enllumenat habitual i es preveu que durant la nit patrullin les zones més sensibles unes 200 patrulles mixtes.

Lenta reparació
Pel que fa a la ressolució de l'avaria, a poc a poc es va restablint el servei en diverses zones de la ciutat, bé per la reparació de les subestacions afectades, bé per la redistribució del servei des de les diferents subestacions i l'ús de grups electrogens. Tot i així, sembla que la normalització total pot trigar uns dies a arribar. Els 30.000 abonats afectats que depenen de la subestació d'Urgell podrien recuperar el subministrament elèctric al llarg de la nit, mentre que els 70.000 abonats depenents de la subestació de Maragall podrien passar la nit a les fosques i es probable que la solució de l'avaria trigui dies o fins i tot alguna setmana. A les nou del vespre es calcula que el 60% de semàfors continuaven sense funcionar.

Donat que les xifres d'abonats s'han de multiplicar pel nombre d'usuaris de cada llar, el nombre total d'afectats pot ser quatre o cinc vegades superior, i de fet, afecta zones de gairebé tot Barcelona.

Des del comandament conjunt de Guàrdia Urbana i Mossos d'Esquadra s'ha fet una crida a l'estalvi energètic, per evitar puntes de consum en aquests moments. A més, el Ministeri de Defensa ha posat a disposició de la ciutat diversos grups electrògens.

Cassolada a l'Eixample

Veïns del districte de l'Eixample, el més afectat per l'apagada, han començat cap a les 22.00 hores a protestar amb diverses cassolades perquè no tenen subministrament elèctric des de fa gairebé 12 hores. Durant diversos minuts, els veïns han fet sonar les cassoles, botzines o han llançat petards en diferents carrers de l'Eixample com Roger de Flor, passeig Sant Joan, Rosselló o Independència.

Fonts de la Guàrdia Urbana han assenyalat que tenien constància únicament d'una cassolada que es portava a terme al carrer Castillejos. Tanmateix, la cassolada s'ha pogut sentir en barris com la Sagrera, el Clot o Sagrada Família, zones aquestes que depenen de la subestació del passeig Maragall.

"Zero tensió"
L'origen de l'avaria, segons ha explicat Lluís Pinós, delegat de Red Eléctrica a Catalunya, ha estat a la subestació elèctrica de Collblanc, on a les 10:53h s’ha produït un “zero tensió” per la caiguda d’un cable sobre el parc de transport de Red Eléctrica. Això ha provocat que es perdés tensió a les subestacions d’Urgell (que abasteix el Clínic i els grans equipaments de la ciutat) i Maragall, amb un tall de subministre total de 700 MW que ha afectat més de 300.000 abonats. Segons Endesa, a les 2 de la tarda encara faltaven 130.000 clients per reposar, que suposen un 300 megawatts. A la subestació de Maragall s’ha produït un incendi que a les 3 de la tarda ja estava apagat.

El ministre d’Indústria, Joan Clos, ha explicat les causes de la “greu” avaria, i ha pronosticat que com a mínim faran falta “entre 4 i 5 hores per recuperar la central de Collblanc, i posteriorment es recuperaran les altres”. “En unes hores la gran majoria d’afectats podran recuperar l’electricitat i probablement la part més complexa serà la que està a l’entorn de Maragall”, els veïns de la qual seran els que hauran d’esperar-se més estona per recuperar el servei.

El conseller de Relacions Institucionals, Joan Saura, ha descartat “qualsevol tipus d’atemptat o sabotatge” i ha precisat que “estem davant d’una avaria tècnica, importantíssima”.

L’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu ha assegurat que “no tenim coneixement en aquests moments del motiu per què ha caigut el cable” ha afirmat que no hi ha “cap indici que faci pensar que sigui fruit d’un sabotatge”. “Fins ara –ha afegit- totes les hipòtesis fan pensar en un accident”.

Hereu ha afirmat a les 15h que en “4 o 5 hores estaria reparada la subestació de Collblanc”.

“En el moment que s’ha vist la repercussió l’Ajuntament ha activat el Pla d’Emergència per falta de subministrament”. L’alcalde ha explicat que s’està fent “el seguiment dels serveis municipals –el Metro ha patit l’afectació d’1 quart d’hora en les línies 1, 3 i 5-, i més del 60% semàfors encara estan afectats”, cap a les 2 del migdia.

Caos circulatori
Gran part de Barcelona, l’Hospitalet i Cornellà del Llobregat pateix des de les 11 del matí una apagada general de la xarxa elèctrica que està provocant greus problemes circulatoris (més del 70% dels semàfors no funcionen), d’abastiment del subministrament en hospitals (Sant Pau, Sant Joan de Déu i el Clínic. L’Esperança i Sagrat Cor), de transport (fins quarts d’1 no s’ha recuperat el funcionament a les línies 1, 3 i 5 del metro) i de serveis (oficines, particulars, comerços, ascensors).

L’avaria s’ha produït a les 11 del matí quan, segons Fecsa, ha caigut la xarxa elèctrica d’alta tensió que gestiona Red Eléctrica, que de retruc hauria provocat l’incendi de la subestació del Passeig de Maragall amb Escornalbou, que a quarts de 2 encara cremava.

Les principals artèries circulatòries afectades per l’apagada són la Meridiana, la Diagonal, la Gran Via, el passeig de Sant Joan i el Passeig de Gràcia, encara que la Guàrdia Urbana informa que s’està restablint molt a poc a poc el funcionament d’alguns semàfors.

L’apagada ha afectat gran part de l’Eixample, Sant Martí, Sant Andreu, Sants, Sarrià-Sant Gervasi, Ciutat Vella, zones de l’Hospitalet, Cornellà i Esplugues. La Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona han obert expedients informatius a Red Eléctrica.

Serveis d'emergència

Els Bombers de la ciutat han explicat que han hagut d'atendre nombroses trucades d'emergència per persones atrapades en ascensors sense servei. Entre els clients importants afectats es troba l'Hospital Clínic, on s'han hagut de suspendre totes les operacions no urgents que havien de començar aquesta setmana, i han continuat les que ja havien començat amb generadors.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Ciutat Vella 2035: tot per debatre

Barcelona

El 56 % de les persones busquen una alimentació sostenible amb el planeta, segons un estudi

Renfe endarrereix l’entrada en servei de l’RL4 entre Lleida i Manresa

barcelona
ciència

Troben una possible via per crear vacunes per al càncer de fetge

Barcelona
URBANISME

Els primers pisos de lloguer assequible de la Terra Alta es faran en edificis municipals

Bot
Societat

Mor Gabriel Escursell, 50 anys fotografiant la vida de Cerdanyola del Vallès

Es suspèn per ara el tancament de les parades dels ocellaires de la Rambla

barcelona
administracions

Collboni rep l’alcalde de Madrid en la primera visita institucional a Barcelona

Barcelona
ADMINISTRACIONS

Barcelona vol canvis a les lleis i reforçar els jutjats contra els lladres multireincidents

Barcelona