La Confraria 15+1 de l’Hospitalet torna a viure Divendres Sant al carrer després de dos anys
“Avui és un dia molt gran”, afirmen
Prop de 400 persones participen a la processó laica sota l’expectació de milers d’espectadors
L’ACA Confraria 15+1 de l’Hospitalet de Llobregat ha retornat enguany als carrers, després de dos anys sense processons degut a la pandèmia. Tot i que l’Associació Cultural Andalusa va treure diumenge passat els primers passos, ha estat aquest Divendres Sant quan ha arribat la primera de les grans processons laiques, amb Jesús de Natzarè i la Mare de Déu dels Dolors. Des de les 7 h, nombrosos veïns ja esperaven a la plaça de la Bòbila de Can Vidalet per veure la sortida dels dos passos, que ha arribat puntualment a les 8 h i ha desplegat una comitiva de prop de 400 participants. “Avui és un dia molt gran”, asseguraven els assistents a peu de carrer. Entre els organitzadors, “nervis” i “molta il·lusió” eren els conceptes més repetits.
“Això és una fàbrica de sentiments”. D’aquesta manera resumia la processó el president de la Confraria 15+1, Felipe Navarro, que instants abans de treure els passos al carrer assegurava que els costalers sentien molts “nervis, nervis i més nervis”. I és que els dos anys sense processons degut a la covid s’han fet “molt durs”.
De fet, Navarro ha admès a l’ACN que al gener van tenir “molta por”, ja que la irrupció de la variant òmicron va fer sospitar que potser sumarien un tercer any sense sortir al carrer. “Per sort, al final tot ha millorat i hem treballat de valent dos mesos per poder ser avui aquí”, ha celebrat.
Les processons de la Confraria 15+1 són de les més destacades a l’àrea metropolitana, especialment les de Divendres Sant, tant la d’aquest matí com la de la nit, “que és espectacular”, assevera Navarro. Una mostra és la multitud de gent que s’aplega als carrers per veure els passos i captar-los amb els seus telèfons mòbils.
Una de les singularitats de les processons de l’Hospitalet és el seu concepte laic, fet que Navarro assegura que “encara genera més sentiment de pertinença, perquè els passos no pertanyen a cap parròquia i són del poble”. Tot i la laïcitat, però, Navarro apunta que els participants “senten el mateix respecte i devoció que qualsevol altre processó religiosa”. “Tots creiem en el mateix”, afirma.
Una creença que mostraven també els assistents que han matinat per veure la sortida dels passos. Com la Mari Carmen, que fa tres anys que va mudar-se de l’Hospitalet a Sabadell i aquest divendres no s’ha volgut perdre la processó des de primera hora. “Jo soc andalusa, i les processons de Setmana Santa són una tradició que em van inculcar quan era petita”, ha explicat, tot assegurant que sentia una emoció i sentiments “difícils d’explicar”.
“És molt complicat descriure què sentim avui, sobretot després de dos anys sense processó per la covid”, han afegit la Nerea i en Luca, dos joves que tampoc han volgut faltar a la sortida dels dos passos “perquè Divendres Sant és un dels dies festius més importants per al barri”.
Aquests dos joves han volgut veure amics i familiars que participen a la processó, com també ho fa el fill de la Maria Elena, una veïna que ha relatat que s’ha llevat a les 5 h per poder ser a primera fila. “Fa 40 anys que visc aquí i que gaudeixo de les processons”, ha assegurat, mentre ha ressalta que aquesta jornada “s’ha de viure i sentir, perquè és impossible d’explicar”.
Després de la processó d’aquest matí, a les 20h la Confraria sortirà de nou als carrers de Can Vidalet amb el pas del Crist de l’Expiració. Demà dissabte serà el torn del Sant Sepulcre i Nostra Senyora de la Soledat, mentre diumenge acabarà tota una setmana de processons amb el pas de Jesús Ressuscitat i Nostra Senyora dels Remeis.