Més de 200 processons tornen a sortir al carrer
Després de dos anys d’aturada obligatòria, es recupera l’activitat prepandèmica
Els actes de Verges, Girona, Mataró, Tarragona, Lleida i l’Hospitalet de Llobregat reuneixen milers de persones
La bona evolució de la pandèmia dona treva també a les tradicions de Setmana Santa i, després de dos anys d’aturada obligatòria, més de 200 processons i viacrucis tornaran a sortir al carrer aquestes festes. Una de les més populars, la Dansa de la Mort de Verges, va reunir, la nit de dijous a divendres, milers de persones. Dies abans, ja s’havien esgotat les 1.400 entrades disponibles per veure el Misteri de la Passió a la plaça del poble. Abans de la covid-19, només la Guerra Civil havia fet cancel·lar l’emblemàtica processó i no s’havien pogut veure els esquelets dansant al so del tabal, una tradició que es remunta a l’edat mitjana. El 2020, el confinament va obligar a suspendre-la i, tot i que els tabals van sonar i els veïns van sortir als balcons a entonar l’hosanna, el cant litúrgic que dona la benvinguda a Jesús, els carrers estaven completament buits. Va ser una imatge inèdita que es va repetir –aquell any i el següent– en tots els altres pobles i ciutats de Catalunya. Aquest any, la cultura popular i religiosa torna a sortir al carrer: les processons d’aquesta Setmana Santa seran pràcticament les mateixes que les programades abans de la pandèmia, segons fonts eclesiàstiques. Cada diòcesi aplicarà restriccions segons el seu criteri i en funció de la situació epidemiològica del seu territori, indica la Santa Seu.
El departament de Salut recorda que, com que són a l’aire lliure, les processons no es veuen afectades per cap restricció per la covid, a diferència dels actes que se celebrin a l’interior dels temples, on segueix sent obligatori l’ús de mascareta i gel hidroalcohòlic, tot i que ja no hi ha límit d’aforament.
Entre les processons de Setmana Santa més multitudinàries, destaquen les conegudes com a processons laiques de l’Hospitalet de Llobregat, que reuneixen més de 120.000 persones. Les organitza l’associació cultural andalusa Confraria 15+1, que aquest any celebra el 45 aniversari. Tot i que diumenge van sortir els primers passos, va ser ahir quan va arribar la primera de les grans processons laiques, amb Jesús el Natzarè i la Mare de Déu dels Dolors. “Avui és un dia molt gran”, asseguraven els assistents a peu de carrer, que també parlaven de “nervis” i “molta il·lusió”.
Moltes ganes
També destaquen, per l’espectacularitat de les exhibicions dels soldats romans que intervenen en les seves processons de Setmana Santa, els seguicis de Girona, Tarragona, Lleida i Mataró. Els gremis, confraries i congregacions que les organitzen coincideixen a expressar la il·lusió de tornar a reunir-se al carrer. A Girona, l’acte principal va ser la processó de Divendres Sant. Abans, s’havia pogut assistir a l’exposició de passos, aquest any davant l’església de Sant Feliu.