Societat

Vint-i-dues operacions el primer dia

La nova Clínica Girona funciona amb la majoria de serveis, la primera jornada laborable

Pacients i empleats del centre comparteixen la sensació d’amplitud

La clínica té concertat amb Salut el 36% de la seva activitat

Després de 88 anys al carrer Joan Maragall, Clínica Girona va viure ahir el primer dia laborable en un altre espai. Va ser una novetat per als empleats, per als usuaris i per als conductors de busos i taxistes. Els conductors també necessiten un període d’aprenentatge: ahir al migdia, cap a les dotze, un conductor de bus urbà –l’L2– va passar de llarg de la nova parada davant de la clínica –va frenar uns metres més enllà– i un taxista que venia del sector de Mas Gri va fer un gir a l’esquerra no permès per recollir una clienta, que probablement havia sortit de la clínica.

“Estem satisfets. Ens hem adaptat bé als nous espais i tothom està molt content”, explicava el gerent de Clínica Girona, Carles Espígol. En una visita improvisada al centre, al carrer Barcelona –entre una benzinera i una parcel·la no asfaltada que ara fa d’aparcament–, el responsable rebia felicitacions per l’estrena i explicava alhora que hi ha dos accessos i un altre per a urgències –tots al mateix nivell–. A més, remarcava que l’edifici és del tot accessible per a persones amb mobilitat reduïda i per a persones cegues –hi ha signes de l’alfabet Braille al terra per guiar-les.

Tres idiomes

La clínica és espaiosa, amb cartells identificatius dels serveis a cada planta, en català, castellà i anglès. “Està tot molt ben senyalitzat i organitzat. No costa gens trobar els punts”, explica un treballador d’una empresa que accedeix a l’edifici per primera vegada. Du mostres a analitzar de dos centres de la ciutat, el Centre d’Anàlisis, que forma part del mateix grup de la clínica, i la Clínica Bofill.

A banda de les complicacions de salut que hi pugui haver, alguns usuaris sortien satisfets. Pere Pavón, de Torroella de Montgrí, deia que no l’havien fet esperar i que havia anat bé. No hi havia trobat cap pega. A Felipe Velasco, de Serra de Daró –també al Baix Empordà–, li semblava que una instal·lació tan moderna havia de respectar la protecció de dades i no cridar les persones pel seu nom en veu alta. Tenia hora per fer-se una radiografia a la planta baixa.

El primer dia del centre mèdic, al sud de Girona, va servir per comprovar com la modernitat permet que un centre hospitalari pugui semblar un centre comercial. Les escales mecàniques fan oblidar-te que estàs en un hospital i que, per exemple, a la planta número -1 hi ha medicina nuclear i diàlisi i a la número 2 hi ha dues unitats de consultes externes, l’Institut d’Oftalmologia i la unitat de reproducció assistida, entre altres espais. El bar restaurant és just a l’entrada, a la planta baixa.

Durant la visita Espígol explica alguns detalls del centre, que va néixer el 1934 per la iniciativa de set metges. Les obres hauran costat 65 milions d’euros i des que l’Ajuntament va concedir la llicència municipal han passat quatre anys i dos mesos –es va donar el 2 de febrer del 2018–. La direcció de la clínica va presentar el projecte de nou centre el 6 de juliol del 2016.

L’edifici funciona des d’abans-d’ahir. De fet, des de dilluns a les 7 h fins ahir a les 14 h, es van atendre 126 urgències i tres parts. Ahir, primer dia laborable, s’havien fet vuit operacions fins al migdia i n’hi havia 14 més de programades. En total, 22 intervencions en tot el dia, a banda d’11 endoscòpies, entre altres serveis.

La clínica vol potenciar serveis com ara els de cardiologia i oncologia, explica Espígol. Té vuit blocs quirúrgics en lloc dels quatre de l’antic edifici –ara buit–, tres sales per a endoscòpia i tres sales de parts. En total, 41.000 m² de superfície construïda, el triple que l’antiga seu.

Besalú i Calella

El centre dona servei arreu de les comarques gironines. De fet, ahir hi havia usuaris d’arreu de la demarcació. A cada planta, hi ha una imatge d’una població gironina: a la número 2 hi ha una gran fotografia de Besalú (Garrotxa) i a la número 3, una de Calella de Palafrugell (Baix Empordà).

La clínica és privada, però forma part del Sistema Sanitari Integral d’Utilització Pública de Catalunya (Siscat). El 36% de l’activitat del centre mèdic i quirúrgic està concertada amb Salut i la resta és per prestar servei a entitats asseguradores, explica el gerent. Adaptant-se al canvi, el personal agraeix la sensació d’amplitud, “la sensació de treballar amb més tranquil·litat”. Ho explica la directora mèdica, Eva Palau, que detalla que tots els serveis funcionen, excepte el de reproducció assistida, que ho farà al maig.

A la clínica, oberta les 24 hores, hi treballen 640 persones, explica la directora assistencial i excap d’urgències del centre. L’estrena del centre farà canviar molts hàbits en la mobilitat de veïns de la ciutat i de poblacions veïnes. Els responsables expliquen que hi ha 180 places d’aparcament subterrani per a usuaris. El personal té un espai per a bicicletes i patinets a l’aparcament. Ja hi ha empleats que han llogat un aparcament a prop del centre, entre Palau i l’Avellaneda.

LES XIFRES

3
parts
es van atendre a la nova clínica des de dilluns a les 7 del matí fins ahir, primer dia laborable, a les 14 h.
11
endoscòpies
estaven programades en el dia d’ahir. “Treballem dins la normalitat”, va dir el gerent.
640
empleats
treballen a Clínica Girona, incloent-hi els 280 contractats directament i el personal extern (360).


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
Medi ambient

Acord per construir una nova depuradora a la comarca del Baix Ebre

Paüls
medi ambient

Presenten una moció per promoure l’ús d’energies renovables

figueres
Medi ambient

El subministrament d’aigua de la dessalinitzadora del Port de Barcelona es contractarà fins almenys el 2030

Barcelona
societat

Denuncien una agressió a una funcionària a la presó de Mas d’Enric

El Catllar
política

Demanen que s’avisi amb temps els veïns quan es fan tractaments fitosanitaris

vidreres
judicial

Absolen l’acusat d’agredir sexualment una noia per falta de proves

empuriabrava
Isabel de Lucas
Sòcia de Nasapp

“Per tenir aire net, cal que tots hi col·laborem”

Ferran Busquets
Director de la Fundació Arrels durant 12 anys

“Ningú escull dormir al carrer si té un espai digne on anar”

Barcelona

Una orquestra per a Asclepi

Girona