Exposicions
L’arquitecte de Maddox al Catvers
L’obra del desaparegut artista i arquitecte Vincenzo Carmenati s’exposa en un gran edifici virtual que mostra el seu treball multidisciplinari
Des de Platja d’Aro ha sorgit un gran edifici de dues plantes immaterial, però totalment sòlid al Catvers , l’Espai Multicultural Vincenzo Carmenati . Aquest espai està dedicat a aquest arquitecte i artista, molt vinculat a la Costa Brava, i ens permet recórrer la seva obra. Aquest projecte ha sorgit en el marc de l’experiència Il Faro, spazio d’art e cultura per donar a conèixer des del Catvers la cultura italiana, a més de fer-hi esdeveniments consulars. Ha estat una iniciativa de la Cambra de Comerç Italiana –a Platja d’Aro hi té la seu la delegació gironina.
Emmanuela Carmenati explica que és, precisament, a través de la figura del seu pare que neix la primera exposició d’art al Metavers de la Generalitat de Catalunya amb dibuixos, escultures, i, molt especialment, un homenatge a la discoteca Maddox que va dissenyar: “Confesso que estic aprenent a conèixer el meu pare des d’una òptica totalment nova, i em té ben captivada –destaca–. Per això hi estic dedicant molt de temps i recursos.” Carmenati és molt reconegut com a arquitecte i dissenyador, a banda de la seva rellevant obra escultòrica molt vinculada a Platja d’Aro. Nascut a Milà, va destacar com a alumne universitari brillant de la Facultat d’Arquitectura del Politècnic de Milà.
Vincenzo Carmenati ha accedit al Catvers amb una exposició d’art contemporània de dues plantes on, a més de la seva obra, una sala permet tenir una experiència immersiva a la discoteca Maddox, ara desapareguda, que ell va dissenyar. Les seves escultures hi han arribat després d’un minuciós procés d’escaneig que permet gaudir-les des de la tridimensionalitat. A l’espai expositiu hi ha una sala taller on la tecnologia permet apreciar proves de diferents textures sobre una de les escultures. També es poden veure els esbossos preparatoris que mostren el procés creatiu d’algunes peces. L’intens treball que es fa des de l’Arxiu Carmenati permet que vagin aflorant projectes, dibuixos, escultures o reflexions de Carmenati: “Com arquitecte va ser molt prolífic, va fer moltíssims projectes, però també n’hi ha molts que són al calaix –explica la seva filla– i que creiem que s’han de compartir.” Estem davant d’un professional que fruïa tant fent projectes per a clients com projectant el que ell creia, sense límits, com poden ser la ciutat Hena, les Pocket Town, l’Heliòpolis, teatres o esglésies, entre moltes d’altres. La nova web , permetrà arrodonir la mirada sobre Carmenati com a artista: “Coneixia el pare, però no l’artista, la ment lliure que era. No era conscient que era tan genial i complet”, destaca la seva filla.