Societat

Desnonen una parella de 60 anys d’una casa d'una Fundació de Càritas

Era el cinquè intent de llançament per la Maia i en León, amb qui l’entitat feia anys que negociava per buscar-los un lloc més petit

El Sindicat de l’Habitatge ho nega i diu que se n’han desentès

La Maia i en Léon sortien per la porta de casa i s’emportaven les últimes pertinences abans d’entregar les claus a la secretària judicial. El desallotjament d’aquest matrimoni sexagenari es produïa sense incidents però després que els Mossos d’Esquadra traguessin un per un la quinzena d’activistes que miraven d’impedir el desnonament bloquejant la porta d’entrada. Un d’ells patia un cop de calor degut a les altes temperatures a ple migdia i havia de ser atès per una ambulància dels serveis d’emergències.

L’home i la dona, que fa més de vint anys que van arribar de Geòrgia amb la família, feia set anys que eren en aquesta casa de la Fundació Foment de l’Habitatge Social, vinculada a Càritas, al barri de Sant Andreu de Barcelona. Segons Càritas, a la parella, amb la seva filla, el marit d’aquesta i un menor, se li va oferir un lloguer social de la casa, ubicada al carrer Pons i Gallarza, amb el compromís d’acceptar el programa de treball i inserció per millorar la seva situació. Les dues entitats socials, però, mantenen que dos anys després, el 2017, el conflicte va esclatar quan es van detectar problemes de convivència al veïnat, d’insalubritat i amuntegament de ferralla. Les mateixes fonts asseguren que la família tampoc es va acollir al programa acordat i no va demanar ajuda per la mesa d’emergència d’habitatge als serveis socials del barri de Sant Andreu. El 2019, la filla amb la seva família va marxar a un pis de lloguer amb l’ajuda econòmica de Càritas per pagar la fiança. El matrimoni gran, però, va decidir quedar-se ocupant la casa, d’uns 100 m², amb dues plantes i pati. Aleshores Càritas va decidir recuperar la casa per via judicial i oferir-la a una de les 27 famílies que compleixen les condicions per viure en un habitatge amb capacitat per a vuit persones. Abans del segon intent de desnonament, a l’estiu, la fundació i Càritas amb la família i amb representants del Sindicat de l’Habitatge de Sant Andreu van acordar d’abandonar l’habitatge a final d’any. Càritas assumia el deute d’uns 35.000 euros i es comprometia a donar una ajuda equivalent a uns tres mesos de lloguer i 2.700 euros. Les entitats critiquen que, a maig del 2022, l’acord no s’ha complert i justifiquen que s’hagi tirat endavant amb el desnonament.

Des del Sindicat de l’Habitatge de Sant Andreu, la Noemi va lamentar que l’Ajuntament no hagi donat una alternativa i que Càritas es “desentengui” d’ells: “Fa quatre anys que els van oferir un pis i van dir que no, però ara no els fan cas i van al carrer.” Abans que la comitiva judicial procedís al desnonament, es va intentar negociar fins al darrer moment amb la parella i els serveis socials municipals per aconseguir un allotjament temporal però no va ser possible.

LES DATES

2013
El matrimoni, una filla, el marit i un menor van demanar ajuda a Càritas i el 2015 van accedir a la casa
2017
El conflicte esclata quan Càritas demana que deixin l’habitatge perquè no segueixen el pla de treball


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.