Societat

MONTSE POU

ALCALDESSA DE BORDILS (JUNTS)

A poc a poc i amb compte, però sense pausa

L’Ajuntament ha mantingut les obres malgrat la pandèmia i ha completat una fase més de la millora del nucli antic

Recórrer a les subvencions és freqüent perquè “els béns són escassos”

“Molta gent volia reciclar més, hi hem posat les eines”, diu Pou del porta a porta
La desconnexió dels recs de la xarxa de clavegueram és l’inici per tenir depuradora

Bordils (Gironès), de 1.860 habitants, és un dels municipis a la llera del riu Ter i torna a tenir una alcaldessa. Ja ho havia estat Manela Blázquez (2007-2011) i ara ho és Montse Pou i Costa (Bordils, 1970). Geògrafa de formació i especialitzada en demografia, Pou (Junts) és tècnica de Joventut del Consell Comarcal del Gironès en excedència i coordinadora territorial de Joventut.

Pou fa, a més, de regidora d’Urbanisme, Obres, Promoció Econòmica, Cultura i Participació, entre altres àrees. Ja havia format part de l’equip de govern del 2011 al 2019, amb Albert Serrats i Llach com a batlle. En diferents etapes, Serrats va tenir 28 anys la vara d’alcalde. Ara Pou encapçala un equip de govern amb cinc regidors (dels nou que hi ha en el ple). De Junts, hi ha quatre regidores i un regidor amb responsabilitats de govern. A l’oposició, hi ha tres edils de la CUP i un d’ERC.

“Observadors de tot”

Pou explica que, com a ajuntament petit, han de contractar serveis externs per executar obres, com veurem més endavant al parc dels Horts. “Nosaltres [els alcaldes] no som especialistes en res; som observadors de tot, però no especialistes. Necessites molts consells i moltes recomanacions d’especialistes per tal de prendre la millor decisió. No sempre veus les coses i tens la decisió presa. De la teva motxilla [coneixements], no en dubtes, però en coses del dia a dia, dubtes [...].”

El 20 de desembre del 2021, el ple de l’Ajuntament va aprovar el pressupost per al 2022 (1,5 milions d’euros). L’alcaldessa exposa que van molt amb compte a l’hora d’invertir els diners. “Som municipis amb béns escassos, i no podem decidir aleatòriament què volem fer. El fet d’haver estat regidora vuit anys, fa que vegis coses que ja veies que eren importants. I hi havia equipaments que s’havien d’anar millorant. Per exemple, el pavelló Torrentó. Sempre intentem trobar la subvenció perquè a la ciutadania ens costi el mínim possible”, explica.

Al pavelló del Torrentó, el paviment estava “una mica deteriorat”, era relliscós i hi havia risc de lesions. S’hi van invertir 24.998,60 euros, amb una subvenció de la Diputació de 7.500, cosa que va permetre, entre altres millores, segellar-hi les fissures i garantir l’adhesió de les quatre capes de revestiment, informa el consistori. Aquest any, a més, s’hi han invertit més de 11.000 euros per instal·lar uns focus LED.

Hem quedat amb el fotògraf a l’ajuntament, a la plaça Onze de Setembre, molt a prop del parc 1 d’Octubre. A la planta baixa de l’edifici, hi ha el dispensari. L’alcaldessa explicarà més tard que hi faran obres per connectar el despatx del metge amb el de la infermera i guanyar més espai per a sales. Així, quedarà més petita la recepció. Quan rebin el vistiplau de Salut, faran una modificació de crèdit per executar les obres.

A les deu del matí, l’alcaldessa ens espera a la primera planta i quedem per fer primer les fotografies i la passejada. La primera parada és al carrer de la Creu, que Pou mostra amb satisfacció. La millora ha estat possible gràcies a la tercera fase del pla únic d’obres i serveis de la Generalitat (PUOSC).

La batllessa explica que ara el carrer té tots els cables subterranis i també hi han millorat les canonades i els tubs. El que es veu ja no és un “asfalt d’aquell negre, d’abans”, sinó que hi ha llambordes i voreres. Tampoc no hi ha cotxes aparcats ni arbrat. “El que hem fet és demanar a la ciutadania que no hi ha aparqui. La gent ho compleix perfectament, cosa que permet tenir doble circulació. Al final, s’ha fet una ampliació i hi ha un espai que fa d’aparcament”.

Més de 344.000 euros

La millora del nucli urbà també ha incorporat el passatge (o travessera) de la muralla. S’ha obert una via d’accés en direcció a la plaça de l’Església i al carrer Sant Esteve. És just a tocar de la muralla de l’antic castell, que ara és la seu d’una coneguda pastisseria. Per fer les obres, el bisbat de Girona ha cedit 275 m². No és una obra menor, tenint en compte que la tercera fase del nucli antic ha tingut un cost de 344.368,06 euros. L’ajut de la Generalitat, via PUOSC, ha estat de 120.000 euros, i el dels veïns, amb contribucions especials, 73.817,10.

La pandèmia no ha frenat l’activitat municipal, a Bordils. “Els serveis municipals essencials no han parat mai, cosa que s’ha d’agrair al personal. En algun cas, s’ha fet teletreball.” Pou explica que tenien clar que havien d’anar fent obres, en part gràcies als paletes del municipi. “Hem millorat voreres i ressalts per adaptar-les a les cadires de rodes. Hem intentat no parar cap obra.”

L’alcaldessa diu que han fet millores a la teulada de l’escola, on ja tenen enllestit un projecte de millora del pati. “Les obres grosses, com les del carrer de la Creu, s’han fet en pandèmia.” Properament faran voreres en un tram de la carretera de Palamós (dels números 34 al 56), més proper a Celrà. El cost és de 79.691,38 euros. Els veïns en pagaran el 32,13% mitjançant contribucions especials. Abans del 2023, i també a través del PUOSC, es faran les voreres a l’entrada de l’altra punta de poble, venint de Flaçà.

La segona parada és al parc dels Horts. Sobre el terreny pren mides l’enginyer de l’empresa contractada per l’Ajuntament. L’equip de govern confia a enllestir-lo aquest any. “Eren uns horts i el que buscàvem era que servís com a parc; també poder-hi aparcar, però amb l’essència d’un espai verd”, explica l’alcaldessa.

El parc dels Horts arribarà molt abans que la nova depuradora, una assignatura pendent a Bordils. L’Ajuntament ha aprovat, per ple, que els recs del poble es desconnectin de la xarxa pública de clavegueram. És el primer pas per a l’esperada depuradora. “Al clavegueram de Bordils, hi connecten els recs. I la barreja d’aigua bruta i l’aigua dels recs feia que hi arribés massa aigua neta. Per tant, seria impossible netejar-la perquè ja era neta. No era depurada, però era blanquejada. Havia de ser més bruta per poder-la depurar, segons criteris de l’ACA [Agència Catalana de l’Aigua].”

La solució és desconnectar els recs de la xarxa pública. “És un poble amb séquia [Vinyals] i regadius. Tot són recs”, diu la batllessa. Ara es desconnectarà l’últim punt que queda, al carrer Migdia, i posteriorment l’ACA hauria de construir, finalment, la depuradora. El cost estimat de la desconnexió és de 210.560,03 euros. La Diputació n’hi aporta 75.000.

Canvi en la recollida

També pel que fa al medi ambient, Bordils és un dels catorze municipis del Gironès que han introduït el model de recollida porta a porta. L’alcaldessa n’és una clara defensora i diu que els veïns, també. “El 2019, ja vam explicar que, quan es pogués, faríem el porta a porta. El Consell Comarcal ho ha preparat molt bé, i el fet d’anar-hi catorze pobles també ajuda, i això ens ha funcionat. Això ens fa forts. Molta gent al poble volia fer més reciclatge, i nosaltres hi hem posat les eines.” Ho van començar a fer l’1 d’abril.

Pou ens ha posat al dia de Bordils, des de la sala de plens. És dimecres i fa calor. La climatització funciona. Hem fet la tercera parada, el parc Muriel Casals, i la quarta, la plaça de l’Estació, a tocar de la C-66. Al costat del parc i del pavelló Blanc-i-Verd, l’Ajuntament acaba d’estrenar el gimnàs a l’aire lliure, amb eines per fer exercici físic. Com la passejada. Ja som al migdia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.