Societat

A subhasta la còpia manuscrita personal d'Orson Welles de 'Ciutadà Kane'

El mateix dia es vendrà l'Oscar al Millor Guió Original que el director va guanyar amb aquesta memorable pel·lícula

La còpia manuscrita original del guió de la pel·lícula 'Ciutadà Kane' que l'actor i director nord-americà Orson Welles va utilitzar durant el seu rodatge se subhastarà el proper 11 de desembre, segons informa la casa de subhastes Sotheby's, que aquest mateix dia vendrà també l'Oscar que el director va obtenir per aquest treball.

El guió consta de 156 pàgines i és la última versió del text que es va utilitzar al rodatge. Compta amb nombroses anotacions, revisions, supressions i escenes afegides que no es van arribar filmar. Segons estima la casa de subhastes es podria vendre entre 80.000 i 120.000 dòlars. Més quantiosa serà, però, la cotització de l'Oscar que va rebre Wells pel Millor Guió Original en aquesta pel·lícula, entre els 800.000 i un 1,2 milions de dòlars, que es destinaran íntegrament a finalitats benèfiques.
Tot i que la major part dels arxius de Welles es troben a la biblioteca Lilly de la Universitat d'Indiana, aquest document es trobava en mans de col·leccionistes privats. L'estatueta, d'altra banda, es creia extraviada fins que la van recuperar al 2003.

"Aquest és el guió més important de tots els temps", opinava la directora de Sotheby's, Lila Dunbar. La pel·lícula narra la vida del magnat de la premsa Charles Foster Kane -basada en la història de William Randolph Hearts- i està considerada una obra mestra cinematogràfica. L'Institut Nord Americà de Cinema i el seu homòleg Britànic la consideren el millor film de la història del cinema.

Welles i Herman Mankiewicz, autors del guió, van arribar a escriure fins a 7 versions d'aquest guió. La que ara es vendrà porta un segell estampat on s'hi pot llegir "segona versió oficial".


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.