La primera pedra del moviment independentista
Estat Català, el primer partit que va defensar obertament el “separatisme”, es va fundar fa 100 anys en un acte celebrat a la sala d’actes del Centre de Dependents, a la rambla de Santa Mònica
El 8 de juliol del 1922, fa 100 anys, la sala d’actes del Centre Autonomista de Dependents del Comerç i la Indústria (el Cadci), emplaçat a la rambla de Santa Mònica de Barcelona, va ser l’escenari d’un “acte d’afirmació nacionalista”. El local era ple de gom a gom, tot i que se celebrava a dos quarts d’onze de la nit, una hora força intempestiva. Al carrer, les mesures de seguretat eren extremes, fins al punt que alguns periodistes es preguntaven si “les autoritats havien previst la reconquesta d’Annual”, un territori del nord d’Àfrica perdut per l’exèrcit espanyol un any enrere. Entre els oradors, hi havia figures destacades del catalanisme, com ara Vicenç Albert Ballester, director del setmanari La Tralla i creador de la bandera estelada; Fermí Palou, de la Federació Democràtica Nacionalista; Josep Riera Puntí, de la Unió Catalanista, l’entitat organitzadora, i el doctor Josep Murillo, editor de La Nova Catalunya, una publicació que mantenia la flama catalanista a l’altra banda de l’Atlàntic.
L’anunci de Macià
Aquell dia es va col·locar la primera pedra d’Estat Català, el primer partit obertament “separatista”, segons la terminologia de l’època. Una pedra laboriosa i que només havia estat possible col·locar quan el catalanisme havia assolit la majoria d’edat. Les mobilitzacions de Solidaritat Catalana, la frustració de la campanya per l’autonomia i la participació estèril de la Lliga en la governabilitat a Espanya, entre d’altres, es van convertir en etapes d’una societat en què el catalanisme va créixer fins a esdevenir l’eix articulador de la vida política i en què els postulats “separatistes” van començar a fer forat.
La travessa pel desert