Societat

La primera trucada amb telèfon mòbil es va fer avui fa 35 anys a Nova York

El 3 d’abril de 1973, Martin Cooper va sortir del seu despatx de Motorola a Nova York i des de la transitada cruïlla dels carrers 56 i Lexington va marcar el telèfon del seu col.lega i competidor Joel Engel, enginyer dels laboratoris Bell de la companyia telefònica AT&T. Feia 97 anys que Graham Bell havia fet la primera trucada des d'un telèfon fix. Quan Engel va despenjar, Cooper li va dir: "A veure si saps des d’on et truco". Una manera elegant de fer-li saber que l’havia superat en la competició que tots dos mantenien per desenvolupar el primer telèfon mòbil de la història. Els vianants s’ho miraven amb curiositat i Cooper va estar a punt de ser atropellat per un conductor distret per la novetat.

Aquella primera trucada de mòbil es va fer des d’un prototip de terminal que pesava més d’un quilo i no era gaire diferent dels primers mòbils comercials, els DynaTAC que Motorola començaria a vendre deu anys més tard, pensats per al cotxe. La bateria només durava vint minuts, tot i que Martin Cooper reconeix que tampoc hauria aguantat vint minuts amb un aparell tan pesant a la mà.

Set mesos després, Motorola va demanar la patent del seu nou "sistema de radiotelèfon dúplex portable", que els va ser concedida al cap de dos anys.

Inspirat en Star Trek
Tot i que Cooper ja havia creat al 1967 els primers intercomunicadors portàtils de mà per a la policia de Chicago, l’enginyer ha reconegut que per crear el telèfon mòbil es va inspirar en el comunicador que feia servir el Capità Kirk de la sèrie de televisió Star Trek, ambientada en el segle XXIII. Ja aleshores, els enginyers de Motorola contemplaven un món en el qual ningú parlaria per telèfon fix, sinó que tindria assignat des del naixement un número personal i arribaria a portar implantat en el cos un dispositiu de comunicacions tan sofisticat que per parlar amb algú no caldria marcar cap número, només pensar-hi.

Encara no hem arribat a aquesta integració biònica, però la telefonia mòbil és tot un fenomen social que ha canviat la nostra manera de viure. La meitat de la humanitat ja té telèfon mòbil i només l’any passat es van vendre més de 1.150 milions de terminals. Segons Cooper, ja hem assumit que ens podem comunicar per veu mentre som en moviment, però encara no acceptem que podem portar aparells incorporats, tot i que la tecnologia ja és a l’abast.






Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Presenten al·legacions a la modificació del PGOU del Campus de Salut

GIRONA
SOCIETAT

L’Ajuntament de Manresa condemna l’agressió transfòbica a l’estadi del Congost

Manresa
Cultura

Mor Josep Falguera, fundador de la companyia tèxtil Grup Falguera

HABITATGE

Un jutge reconeix el dret a compra de 168 pisos de lloguer assequible propietat d’Inmo Criteria

l’hospitalet de llobregat
TRANSPORTS

L’EMT introdueix el pagament amb targeta i mòbil als busos

Tarragona
SOCIETAT

CCOO alerta que les condicions empitjoren al transport per carretera

Barcelona
medi ambient

184 milions per al manteniment del clavegueram a Barcelona en els propers 8 anys

Barcelona
societat

Denunciats per navegar amb moto aquàtica dins dels Aiguamolls

sant pere pescador
successos

El vianant atropellat per un bus a Girona, a la UCI en estat greu

girona