Societat

Baltasar canvia els paràmetres sobre les restriccions d'aigua però assegura que no se sent "desacreditat"

Sequera

El Govern ha decidit mantenir el nivell d'excepcionalitat 2 en el sistema Ter Llobregat, i per tant manté en aquest sistema les restriccions d'aigua de regar els jardins o omplir les piscines. També ho manté en el sistema de la Muga.

Així ho ha acordat el govern en la modificació del decret de sequera. Una modificació que també inclou la decisió que a partir d'ara serà el mateix govern qui determinarà els canvis dels nivells d'excepcionalitat. I ho farà a partir de l'anàlisi de la previsió de pluges o de les reserves d'aigua. D'aquesta manera, s'evita que els canvis d'escenari entrin de forma automàtica en funció del nivell dels embassaments.

El conseller també ha assegurat que no se sent "desacreditat" . Ha explicat que el mateix dimarts a la tarda –el dia que va anunciar el canvi de nivell d'excepcionalitat– va començar a treballar amb el president Montilla per ''posar ordre en una qüestió que és un problema i una preocupació'', i ha afegit que aquesta modificació ''honora tots els membres del govern. En la mateixa línia, ha explicat que dimarts es va produir la confluència de l'arribada del primer vaixell, les pluges d'aquell cap de setmana i el canvi d'excepcionalitat.

Precisament Baltasar ha explicat que la mesura dels vaixells és la primera que es deixaria de fer en cas que les pluges ho permetin. En aquest sentit, ha assegurat que l'alcalde de Tarragona –que aquesta setmana ha prohibit omplir els vaixells amb aigua de pous per portar-los a Barcelona– se sentirà ''reconfortat'' amb la modificació del decret.

Modificacions
La primera modificació dóna al govern la potestat de decidir en quina conca es manté el nivell l'excepcionalitat 2. En aquest sentit, el govern ha mantingut aquesta fase en els sistemes Ter Llobregat i en el sistema de la Muga. Es calcula que aquestes prohibicions generaran un estalvi d'uns 5 hectòmetres cúbics al mes.

L'altre punt de la modificació inclou que a partir d'ara no seran els límits dels embassaments els que de forma automàtica indicaran la fase d'excepcionalitat. A partir d'ara, això ho decidirà el govern, a través de l'anàlisi de paràmetres com la previsió de les pluges, l'estat de les reserves de l'aigua, el grau d'explotació dels aqüífers i la incorporació dels recursos provinents de les actuacions d'emergència.
El conseller de Medi Ambient, Francesc Baltasar, ha explicat que d'aquesta manera s'evita ''l'automatisme letal'' que es produeix en els canvis de nivells d'excepcionalitat, cosa que generava una ''enorme possibilitat de no prendre decisions encertades''.

El conseller també s'ha referit a la intenció del govern d'Aragó de presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret de sequera. Baltasar ha afirmat que està ''convençut que un recurs d'aquesta naturalesa no prosperarà'', i ha assegurat que ''aspirem que el govern d'Aragó pugui plantejar-se altres tipus d'opcions''.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
SOCIETAT

Una veïna del Raval nega que la manifestació contra Vox fos “violenta”

Barcelona
societat

La Policia Local detecta una cinquantena d’infraccions a comerços

salt
SOCIETAT

Baqueira promou un programa de lloguer d’habitatges per als seus treballadors

Baqueira
societat

Impulsen un projecte per donar accés a l’aigua a les persones amb mobilitat reduïda

palamós
JUDICIAL

Els metges veuen probable que la hipoglucèmia greu de Mainat fos per insulina

Barcelona
JUDICIAL

Llibertat per als dos detinguts acusats de fer violentes desocupacions extrajudicials

Tarragona
serveis

Un bus gratuït connectarà l’aparcament amb el centre pel Concurs de Focs

blanes

L’antiga UNED serà refugi climàtic per a persones sense sostre

girona
societat

S’inicien les obres per implantar un nou carril bici al carrer Nou

figueres