La Diputació de Girona destinarà 80.000 euros per ajudar deu municipis a ser més sostenibles
Se’n beneficiaran Anglès, Arbúcies, Banyoles, Blanes, Celrà, Olot, Palamós, Ripoll, Sant Hilari i Santa Coloma
La Diputació de Girona destinarà aquest any 80.000 euros per ajudar els municipis gironins a orientar les seves polítiques públiques per avançar cap a l’assoliment de l’Agenda 2030 i els objectius de desenvolupament sostenible (ODS). En total, aquest 2022 hi haurà deu pobles que es veuran beneficiats amb aquest ajut, la meitat dels quals de la comarca de la Selva. En concret, són Anglès, Arbúcies, Banyoles, Blanes, Celrà, Olot, Palamós, Ripoll, Sant Hilari Sacalm i Santa Coloma de Farners. Cada municipi rebrà 8.000 euros per redactar plans estratègics i formar el personal en les quatre vessants de la sostenibilitat (economia, societat, medi ambient i bon govern).
Aquest és el segon any que la Diputació de Girona atorga aquesta subvenció, que l’any passat va ser de 63.360 euros i que enguany ha augmentat fins als 80.000 euros. “Hem decidit destinar-hi més recursos econòmics per donar resposta a la creixent demanda dels ajuntaments de tenir eines que els ajudin a treballar cap a la sostenibilitat”, ha destacat el president de la Diputació, Miquel Noguer.
Per la seva banda, el diputat de Desenvolupament Sostenible, Joan Fàbrega, ha explicat que, a banda de donar suport econòmic als ajuntaments, la institució està treballant per crear la xarxa Demarcació Sostenible DDGI 2030. L’objectiu és impulsar el treball conjunt d’administracions públiques, sindicats, patronals, tercer sector, universitats i ciutadania per a l’assoliment dels ODS.
“Per poder aconseguir el compliment dels ODS cal que tots els estaments de la societat treballem plegats; és per això que volem treballar en xarxa, de manera que puguem posar en comú i consensuar objectius, estratègies i actuacions”, ha assenyalat Fàbrega. Mitjançant aquesta xarxa, la Diputació també oferirà un servei d’assessorament tècnic als ajuntaments i consells comarcals, amb actuacions que aniran des d’alinear el pressupost municipal amb els ODS fins a promoure accions de sensibilització amb l’Agenda 2030.
L’Agenda 2030 i els disset ODS
L’Agenda 2030 va ser aprovada l’any 2015 per les Nacions Unides i estableix disset objectius de desenvolupament sostenible a assolir per al 2030. Així mateix, per tal de concretar el compliment dels objectius, marca 169 fites i 232 indicadors de seguiment. Es tracta d’un full de ruta global sense precedent previ que, en el seu preàmbul, especifica que està adoptat des de la consciència de “poder ser la primera generació que aconsegueixi posar fi a la pobresa, i l’última que encara tingui possibilitats de salvar el planeta”.
Els tres àmbits principals en què incideix l’Agenda són el creixement econòmic sostenible, la cura del medi ambient i la inclusió social, i els seus objectius s’emmarquen en cinc àmbits (les cinc P): persones, planeta, prosperitat, pau i aliances (’partnership’, en anglès).