Societat

Japó

Kishida ordena obrir una investigació sobre l’Església de la Unificació

El grup està sota el focus mediàtic des de l’atemptat contra l’ex-primer ministre Shinzo Abe

Al voltat de la meitat dels legisladors del governant Partit Liberal Democràtic tenen connexions amb la també coneguda com Secta Moon

El primer ministre japonès, Fumio Kishida, ha ordenat aquest dilluns obrir una investigació sobre la controvertida Església de la Unificació, l’organització religiosa en el punt de mira després de veure’s esquitxada en l’assassinat de l’ex-primer ministre Shinzo Abe.

En aquesta investigació s’aplicarà per primera vegada la revisió legal de la normativa d’organitzacions religioses adoptada pel Japó el 1996, després de l’atemptat amb gas sarín al metro de Tòquio perpetrat per la secta Veritat Suprema (Aum Shinrikyo).

La Federació de Famílies per la Pau i la Unificació del Món, la branca japonesa de la coneguda com Església de la Unificació, ha estat en el punt de mira mediàtic des de l’assassinat a trets d’Abe el passat juliol. L’autor del crim va disparar contra el polític perquè pensava que era simpatitzant d’aquest grup religiós, al qual responsabilitzava de la ruptura de la seva família.

L’atemptat ha posat el focus sobre el grup –conegut per animar els seus seguidors a fer importants donacions financeres- i els seus vincles amb l’esfera política japonesa, especialment amb el governant Partit Liberal Democràtic, cosa que ha afectat significativament els índexs de suport al gabinet de Kishida.

Una investigació interna ha revelat que al voltant de la meitat dels legisladors de la formació tenen alguna connexió amb el grup o organitzacions afiliades, entre ells membres del govern com el ministre de revitalització econòmica, Daishiro Yamagiwa.

Kishida s’havia mostrat fins ara reticent a obrir una investigació pel temor a violar el principi de llibertat religiosa del país, però les connexions amb el partit governant han generat preocupació sobre la possibilitat que el grup hagi intentat influir en la política nacional.

“Vull posar’m-hi immediatament”, ha assegurat avui la ministra d’Educació i Cultura, Keiko Nagaoka, després de confirmar les instruccions que li ha donat el primer ministre japonès, atès que la investigació és competència del seu ministeri.

Depenent del resultat de la investigació, l’Església de la Unificació podria perdre el seu estatus d’organització religiosa, cosa que la privaria dels beneficis fiscals al país, tot i que encara podria operar com a entitat d’un altre tipus.

Fins al moment només dues organitzacions religioses han estat dissoltes per ordre judicial al Japó, Aum Shinrikyo, i el grup de temples Myokakuji. Aquesta darrera organització estafava les persones que s’hi apropaven a la recerca d’ajuda amb suposats exorcismes, pels quals cobrava grans sumes de diners, després d’assegurar a les víctimes que estaven posseïdes per esperits malignes.

L’Església de la Unificació va ser fundada el 1954 a Corea del Sud i és més coneguda com Secta Moon a l’Amèrica Llatina.

El grup és conegut per les seves noces massives i genera gran controvèrsia al Japó per les denominades “vendes espirituals”, en les quals suposadament coacciona els seus membres perquè comprin objectes a preus desorbitats, pràctiques per les quals s’han obert nombrosos processos judicials al país.

“Hi ha hagut sentències que reconeixen la responsabilitat de l’organització i fins a finals de setembre s’havien rebut més de 1.700 trucades a una línia de consultes” per a afectats, ha indicar avui el portaveu governamental, Hirokazu Matsuno, en una roda de premsa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.