Societat

El simulacre d’accident químic a Tarragona del 2 de novembre afectarà 65.000 persones

La hipòtesis de sinistre serà una fuita de clor al polígon sud amb un radi d’abast de tres quilòmetres

Estan cridats a participar-hi habitants de Tarragona, la Canonja, Vila-seca, Salou i Reus

El simulacre d’accident químic que prepara Protecció Civil per al 2 de novembre afectarà 65.000 persones del Camp de Tarragona. Serà el simulacre amb població més gran que s’ha fet mai a Catalunya i estan cridats a participar-hi habitants de Tarragona, la Canonja, Vila-seca, Salou i Reus. La hipòtesis de sinistre serà una fuita de clor en una empresa del polígon petroquímic sud, que tindria un radi d’abast de tres quilòmetres. La prova començarà a les sis de la tarda i a les 18.30 hores sonaran les sirenes de risc químic. L’exercici estrenarà el sistema d’alertes a telèfons mòbils, que rebran un missatge i emetran un senyal sonor per advertir l’usuari. De cara al 2023 es farà un altre simulacre, en aquest cas al polígon nord.

De les 45 sirenes que Protecció Civil té a l’entorn dels polígons petroquímics en sonaran 20, les que agafen l’àmbit d’incidència del fals accident. En concret, les zones que participaran en el simulacre són els barris de Ponent de Tarragona, les urbanitzacions Covamar i Mirador de Salou, una part d’un polígon industrial de Reus i tota la població de la Canonja i Vila-seca (nucli urbà i la Pineda).

Un dels objectius de fer la prova a la tarda és veure com reaccionen tant alguns comerços com les activitats extraescolars. El sotsdirector de Programes de Protecció Civil, Sergio Delgado, ha comentat que no saben quin percentatge de la població reaccionarà positivament al simulacre i al confinament, però que aspiren “a que les empreses baixin les persianes”. Els responsables del cos han apuntat que algunes empreses grans, com PortAventura o algunes petroquímiques, “s’han compromès a activar el pla d’autoprotecció i simular el confinament”. “És un bon pas que col·laborin”, ha indicat Delgado.

Entre aquestes companyies hi ha algunes cadenes de supermercats, que han expressat la seva voluntat de participar en l’exercici, i d’establiments de petit comerç de barri. Això ha de permetre que els ciutadans que a aquella hora siguin al carrer puguin confinar-se ràpidament. Així, segons ha detallat el responsable territorial de Protecció Civil, Joan Ramon Cabello, si es produís un núvol tòxic una persona que es confinés a casa amb portes i finestres tancades reduiria a únicament un 10% els efectes de la toxicitat; mentre que si les finestres del domicili estiguessin obertes el nivell s’incrementaria fins al 30%. En aquest sentit, Cabello ha apuntat que també caldria apagar els aparells de climatització i intentar evitar quedar-se en un cotxe. En el cas del simulacre del 2 de novembre, Cabello ha instat els usuaris del transport públic a que baixin del vehicle i intentin tancar-se a un edifici. Una mesura que també és recomanable per als conductors de vehicles privats.

Per al simulacre s’han imprès 40.000 fulletons i 1.300 cartells amb informació sobre la prova i què fer en cas d’accident químic. El material es repartirà pels municipis, en col·laboració amb els ajuntaments implicats. Paral·lelament, Protecció Civil també ha preparat vídeos per difondre per televisió i les xarxes socials, i falques per emetre per ràdio i la megafonia d’establiments comercials. Així mateix, durant tot l’octubre s’estan fent xerrades i sessions informatives a la ciutadania i sessions formatives a voluntaris de Protecció Civil, policies i agents cívics.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.