Tots Sants a Girona: quan els quadres atrauen cap al Barri Vell
La Fira del Dibuix i la Pintura atreu milers de visitants al centre de la ciutat, en la jornada més artística de Sant Narcís
La descentralització de la festa du un espectacle de circ al barri de Germans Sàbat al migdia
L’olor de castanya a dos quarts d’11 del matí ja es percep a tocar de la plaça Independència. Són Fires de Sant Narcís –acaben diumenge– i és una jornada gran a Girona. L’edició número 57 de la Fira del Dibuix i la Pintura va aplegar ahir milers de visitants a la plaça del Vi i als carrers dels voltants. La jornada més artística de Sant Narcís manté tota l’energia, amb castanyes, moniatos i visitants amb xancletes.
Enric Colldecarrera fa deu anys que ve a la Fira del Dibuix i la Pintura de Girona, que organitza la Fundació Les Voltes. “És la més important que faig”, explica cap a dos quarts de 2 del migdia. És d’Olot i fa pintura abstracta de gran format. Ha vingut aviat amb làmines i quadres grossos. La fira de Tots Sants a Girona està ben organitzada –comenta– i una bona venda li compensa el fet d’haver arribat a les 6 del matí per dur tot el material i estar-se a Girona més de dotze hores.
L’Enric és a la pujada Pont de Pedra, que és, juntament amb la rambla Llibertat, la rambla Verdaguer, la plaça Catalunya i la plaça del Vi, on es concentren els artistes del pinzell, el traç i el color. Marc Torrent (@marctorrentsala) fa pintura figurativa, molt realista. És al bell mig de la plaça del Vi i molts visitants se li acosten. Torrent és de l’Escala (Alt Empordà), però està establert a Girona. La fira li permet donar-se a conèixer. Explica que ja li han fet encàrrecs i que d’11 a 12 ha tingut feina a atendre el públic.
Blocs i ciclistes
A finals del 2022 i havent superat gairebé la pandèmia de la covid, hi ha coses que es mantenen i d’altres que han canviat. A l’avinguda Ramon Folch, hi ha parades d’alimentació, però amb la novetat que blocs de formigó impedeixen que vehicles rodats hi puguin pujar.
Estant al Barri Vell de Girona, és habitual veure ciclistes, molt ciclistes. En funció del carrer, poden anar pedalant, com sempre. Però a dos quarts de 12 del migdia un grup de tres corredors ha de fer el recorregut a peu pel carrer Santa Clara, carretejant la bici. Sense voler ser una anàlisi científica, hi ha més gent a Santa Clara, on hi ha botigues obertes, que a la plaça Independència, on una ciclista fa cops de pedal sobre les llambordes a quarts de dues del migdia.
Hi ha parades d’artesania, de brocanters i d’alimentació al carrer Ballesteries – ara amb un forat a la via pública perquè han descobert restes romanes–, a l’avinguda Sant Francesc, a la plaça de Sant Feliu i a la plaça U d’Octubre.
És el segon any que hi ha aquesta ubicació. Abans les parades de la fira mercat d’artesania eren al carrer Ciutadans, que ha perdut encant. Una dona que regenta una botiga de joies i bijuteria és pessimista. “El lloc [la plaça U d’Octubre] em sembla molt malament.” Són un quart d’11.
La voluntat de l’Ajuntament de descentralitzar la festa du un espectacle de circ al barri de Germans Sàbat. A les 12 del migdia, Mr Alret, de la companyia Moi Jordana, comença a fer riure petits i grans. D’una maleta apareixen boles, bitlles, un barret i un acordió... En el dia de record als difunts, també és bo passar-ho bé.