Les cases industrialitzades, una tendència a l’alça gràcies a la metodologia BIM
La construcció industrialitzada té cada vegada més adeptes al sector. Aquest sistema ha enderrocat els falsos mites que l’han acompanyat els darrers anys i ha demostrat que pot respondre com ningú a les necessitats del sector: és sostenible, eficient i més econòmic i competitiu. Tot això sense renunciar a vivendes avantguardistes i de qualitat. I pel camí a l’èxit s’ha alineat amb la metodologia BIM (Building Information Modeling).
Les cases industrialitzades, també anomenades prefabricades, no són el futur de la construcció a Espanya, sinó que ja són el present. És cert que estem lluny de les xifres que presenten altres països europeus, però la veritat és que la demanda d’aquesta alternativa habitacional s’ha disparat els darrers anys. El seu èxit té a veure amb característiques pròpies que aporten múltiples avantatges com ara la reducció de temps d’execució i de costos, l’eficiència energètica, la sostenibilitat i la practicitat. I tot això s’aconsegueix mantenint alts nivells de qualitat i avantguarda.
En què es diferencia la construcció industrialitzada del sistema tradicional? Les cases industrialitzades són cases pensades i dissenyades per ser produïdes en un entorn controlable, és a dir, una fàbrica. “Estan formades per diferents elements estructurals, produïts de manera automatitzada. Posteriorment, es traslladen per a l’assemblatge a la zona on s’ubica l’edifici”, explica Miriam Sánchez, Directora de Projectes de Prêt-à-porter Casas -pretaportercasas.com-, en una entrevista per a la secció Abierto por obras de la consultora especialitzada Espacio BIM -espaciobim.com-. Aquest sistema, afegeix, “permet controlar i reduir els temps de construcció, minimitzar i eliminar errors, garantint un control eficient de costos i tot això sense renunciar al disseny ni qualitat d’acabats”.
Parlem de construccions robustes, eficients i sostenibles, però també d’habitatges més econòmics, cosa que suposa un plus molt atractiu per als futurs propietaris. I és que experts en la matèria afirmen que una construcció d’aquesta mena té un cost entre un 25% i un 35% més econòmic que les cases construïdes amb el sistema tradicional i es triga la meitat del temps a finalitzar l’obra.
Un altre dels grans avantatges és que són edificacions eficients energèticament (es calcula que l’estalvi en calefacció i energia elèctrica és de fins a un 80%) i més respectuoses amb el medi ambient, ja que els sistemes constructius que fan servir generen menys residus.
AUTOMATITZAR LA INFORMACIÓ
Per tot això, cada cop són més les empreses que, com Prèt-a-porter Casas, aposten per aquesta nova manera d’entendre la construcció en què la metodologia BIM (Building Information Modeling) juga un paper protagonista. “En els processos de disseny i construcció de les cases industrialitzades, BIM és una eina que ens ajuda a automatitzar i gestionar de manera eficient i ràpida la generació dels pressupostos de cada projecte, i millora notablement els fluxos de treball”, assegura la Directora de projectes d’aquesta empresa catalana.
Segons Borja Sánchez Ortega, Director de Projectes i Director del Màster BIM Manager Internacional de l’esmentada consultora, “Prêt-à-porter Casas ha aconseguit una gran maduresa en la implantació de la metodologia de treball BIM”. Entre els exemples més destacats de cases industrialitzades d’aquesta empresa a Catalunya destaquen Can Topazi, al Vallès occidental i Can Calida, a Cerdanyola del Vallès, totes dues a la província de Barcelona; La Bruna, a Calella de Palafrugell i l’Empordanesa, a Santa Cristina d’Aro (Girona) o Ciutat Jardí, a Lleida.
Es tracta totes de llars arquitectònicament avantguardistes i energèticament eficients amb un sistema constructiu únic, recolzat en processos industrials que permeten un eficient control de costos, alts estàndards de qualitat i ràpida execució.