Societat

La NASA enlaira finalment el coet de l’Artemis 1 cap a la Lluna

La missió, sense tripulants, ha estat llançada amb èxit a l’espai després de diversos intents fallits i ajornaments

L’objectiu és tornar enviar humans al satèl·lit de la Terra i establir-hi una base permanent

Gairebé mig segle després que l’home trepitgés per última vegada la Lluna, el desembre del 1972, la NASA ha fet el primer pas per tornar al satèl·lit. Després de diversos ajornaments per problemes tècnics i contratemps com un huracà de categoria 1, la NASA va aconseguir finalment ahir enlairar amb èxit la missió Artemis I, un viatge de prova no tripulat al voltant de la Lluna.

L’operació d’enlairament no va estar mancada de problemes. De fet es va produir 44 minuts més tard del previst perquè una petita fuita d’hidrogen líquid i una incidència en el sistema que permet l’autodestrucció del coet com a mesura de seguretat van obligar a interrompre el compte enrere.

Els problemes van poder ser solucionats i quan passaven dos minuts de 3/4 de vuit del matí hora catalana, la nau Artemis I, que inclou el coet Space Launch System (SLS) –el més potent del món– i la pionera càpsula Orion, va il·luminar el cel mentre s’enlairava de la mítica plataforma de llançament 39B del Centre Espacial John F. Kennedy a Cap Canaveral (Florida).

La plataforma no és un lloc qualsevol, és la mateixa que es va utilitzar durant el programa Apol·lo. Gene Cernan, comandant de l’Apol·lo 13, va ser l’última persona a trepitjar la superfície lunar i la missió, l’última dels EUA amb destinació a la Lluna. Cinquanta anys després, els EUA hi tornen.

Després de l’enlairament, la càpsula Orion de l’Artemis I va continuar el camí a la seva òrbita a la Lluna, on arribarà demà si tot va com s’espera. A bord de la càpsula hi viatgen tres maniquins amb sensors per recopilar dades per ajudar futures tripulacions. La missió Artemis I recorrerà més de dos milions de quilòmetres en uns 25 dies i mig, fins que la càpsula torni a la Terra. És l’inici del retorn a Lluna. De fet tornar al satèl·lit i establir-hi una base permanent és l’objectiu del programa. La segona missió, l’Artemis 2, està prevista per al 2024 i serà semblant a la primera. Un any més tard, el 2025, hi ha prevista la tercera missió, l’Artemis 3, amb la qual es vol tornar a trepitjar la Lluna. A banda de tornar a la Lluna, la missió explorarà el pol sud lunar i té la mirada posada a Mart. I és que si es pogués establir una base permanent a la Lluna, es podria utilitzar com a trampolí per enviar persones a Mart.

LA DATA

2025
hi ha
prevista la tercera missió del programa, l’‘Artemis III’, amb la qual es tornarà a trepitjar a Lluna.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.