Societat

Les centrals Vandellos II i Ascó II, amb problemes

Energia

Les centrals nuclears de Vandellòs II i Ascó II van comunicar ahir sengles successos al Consell de Seguretat Nuclear (CSN), la primera en haver d'activar els sistemes de detecció d'incendis per alarma de fums, i la segona per una avaria en una bomba del sistema de refrigeració.

Segons que ha informat avui el CSN, l'Associació Nuclear Ascó-Vandellòs II (ANAV), titular d'aquestes centrals nuclears, va comunicar ahir, seguint el procediment reglamentari, el succés notificable consistent en l'activació dels sistemes de detecció d'incendis, per alarma de fum, en el cubicle de la bomba de càrrega A de Vandellòs II.

A les 20.00 hores d'aquest dilluns es va activar l'alarma a causa del trencament del circuit d'oli de la bomba de càrrega "A" del circuit primari, sense que es produís cap incendi, i el titular de la planta va procedir a alinear la bomba de reserva.

La central es manté en operació normal i el succés no va suposar risc per als treballadors, la població o el medi ambient, classificant-se preliminarment com nivell 0 en l'Escala Internacional de Successos Nuclears (INES), han assenyalat aquestes fonts.

Una anomalia a Ascó
L'ANAV va comunicar aquest dilluns al CSN un altre succés notificable, que en aquest cas va tenir lloc a les 18:39 hores a la nuclear Ascó II, quan una de les dues turbobombes d'aigua d'alimentació principal del circuit convencional de la central nuclear es va parar per una anomalia en el seu interruptor elèctric.

La central, per funcionar al 100% de potència, necessita les dues turbobombes d'aigua d'alimentació principal en marxa, pel que, si una d'aquestes es para, el disseny de la planta preveu que es reajusti la potència del 100% (al voltant de 1.020 MW) fins al 75% (al voltant de 700 MW), ha informat el titular de les instal·lacions.

La central es troba connectada a la xarxa elèctrica i funcionant al 75% de potència, mentre el titular està revisant la causa de la parada de la bomba.

Cap risc per als treballadors
El succés "no ha suposat risc per als treballadors, la població o el medi ambient", classificant-se, preliminarment, com nivell 0 en l'escala INES, segons el CSN.

D'altra banda, la nuclear d'Ascó I va haver d'avortar dissabte passat el seu procés de posada en marxa (després de tres setmanes parada per realitzar una neteja radiològica a causa de la fuga de partícules reactives el mes de novembre) per un problema en una vàlvula en el sistema d'extracció de calor.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.