Societat

7 de cada 10 blogs creats són en català

Catosfera

No hi ha dades oficials però es calcula que uns 100.000 catalans han obert un blog en els últims anys, tot i que només 40.000 estan actius i s'actualitzen regularment. Actualment, el català és una de les llengües més actives pel que fa a la creació de blogs. I és que, 7 de cada 10 blogs creats són en català.

Amb aquestes dades de rerafons, tots els diputats presents a la taula 'Blogs i política' que s'ha celebrat en el marc de la Catosfera han destacat la proximitat entre polítics i electors que ofereixen les noves tecnologies i sobretot la blocsfera.
La Catosfera és la primera trobada d'elaboradors catalans de blogs, que s'allargarà fins el pròxim diumenge, i que pretén, a través de taules de debat, tallers i conferències, analitzar la situació actual del blog en català i, d'altra banda, permetre que els blocaires deixin de ser virtuals i es coneguin personalment.

El plat fort d'aquest dissabte al matí en el marc de la Catosfera, que se celebra al Centre Tecnològic i Universitari de Granollers, ha estat una taula rodona sobre política on han intervingut els blocaires i polítics dels diversos partits, excepte el PP per problemes d'agenda.

Han participat la blocaire del PSC i diputada al Congrés, Lourdes Muñoz; el blocaire de CiU i diputat al Parlament, Carles Puigdemont; el blocaire i diputat d'ERC al Parlament, Joan Ridao, i el blocaire i Eurodiputat d'ICV, Raül Romeva. I tots han coincidit a remarcar la importància que té el blog per ampliar les informacions publicades als mitjans i rebre crítiques i suggeriments de la ciutadania.

Poca presència de dones
La blocaire del PSC i diputada al Congrés, Lourdes Muñoz, ha remarcat que tot i l'augment dels blogs polítics registrat en l'àmbit català li preocupa "la poca presència i opinió de la dona a la xarxa". Muñoz, pel que fa la necessitat del blog polític, ha argumentat que habitualment els mitjans no tenen suficient espai per explicar amb detall "les diferents lleis" que aproven els governs i, per tant, el bloc serveix per "ampliar aquestes informacions" als ciutadans que ho desitgin.

Per la seva part, el blocaire de CiU i diputat al Parlament, Carles Puigdemont, ha remarcat que el seu blog personal té l'objectiu "d'ajudar a guanyar les eleccions del 2011" i paral·lelament "construir un sistema de comunicació propi complementari al sistema comunicatiu tradicional". Puigdemont ha destacat que el blog permet connectar persones amb visions diferents sense "necessitat d'intermediació".

En aquest sentit, Carles Puigdemont ha remarcat que el blog és "un artefacte comunicatiu, una oportunitat colossal per tenir una veu pròpia".

D'altra banda, el diputat d'ERC al Parlament, Joan Ridao, ha titllat de paradoxal el fet que cada cop més "els polítics utilitzin la xarxa per comunicar-se", però en canvi el debat sobre la xarxa "no està en política".

La societat del coneixement
Així doncs, ha remarcat que els diferents programes electorals "parlen molt poc de la societat del coneixement" i de com ampliar la cobertura de la banda ampla, ha exposat el diputat. Ridao ha explicat cada cop més diputats utilitzen el blog, que permet "ser més propers als electors, potencials votants, simpatitzants o la gent que només vol saber què s'opina".

Finalment, el blocaire i eurodiputat d'ICV, Raül Romeva, ha definit la Catosfera com l'evolució "d'una comunitat que s'ha creat espontàniament de manera virtual" i per tant aquesta primera trobada de blocaires catalans a Granollers és, per ell, molt positiva perquè permet conèixer els diferents elaboradors de blogs fins ara virtuals.

Romeva ha explicat que el motiu que el va portar a obrir un blog personal va ser la necessitat "d'explicar les coses que feia al Parlament Europeu", de fiscalitzar la feina i al mateix temps, ha explicat Romeva, ampliar la informació d'algun tema concret, a aquells usuaris que ho sol·liciten.

Evolucionar
El blocaire i diputat d'ICV, Raül Romeva, ha remarcat que el blog aporta als polítics la "possibilitat de fiscalització, de rebre feedbacks" de diferents persones sobre els seus punts de vista. En aquest sentit, ha afegit que el seu blog no té l'objectiu de convèncer els visitants ja que en moltes ocasions a partir de comentaris personals d'internautes "jo he evolucionat la meva pròpia reflexió".

D'entre les activitats destacades d'aquest dissabte al vespre en el marc de la Catosfera hi ha dues taules rodones sobre periodisme i nació que comptaran amb la presència de periodistes de renom.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.