Societat

Bombers impulsen el primer pla de feminització del cos

Es reservaran fins al 40 % de places d’accés i promoció i adaptaran els vestuaris i uniformes per a les dones

En aquests moments només el 2,4% dels efectius de Catalunya són dones

Els Bombers de la Generalitat han impulsat el seu primer pla per incrementar la presència femenina en el cos, on ara només representen el 2,4 % dels efectius, i reservaran fins al 40 % de places d’accés i promoció i adaptaran els seus vestuaris i uniformes per a les dones.

Així ho ha anunciat el conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, al parc de Bombers de Sant, on ha afirmat que aquest pla, amb unes vint mesures per avançar en la feminització del cos autonòmic fins a aconseguir la seva paritat, pretén revertir el “greuge històric” que suposa que actualment només el 2,4 % dels efectius siguin dones. “No és normal que només hi hagi entre un 2 i un 3 % de dones a Bombers, no té sentit”, ha reconegut Elena, que ha afirmat que el pla millorarà el cos, perquè com més s’assembli a la societat a la qual serveix “més eficaç serà”.

Elena, acompanyat pel cap dels Bombers, David Borrell, i l’assessora en Polítiques de Seguretat i Perspectiva de Gènere a Interior, Alba Alfageme, ha subratllat que aquestes mesures permetran avançar cap a la igualtat de gènere en aspectes com l’accés al cos, les condicions de treball, la conciliació laboral, les infraestructures dels parcs, els mitjans o la formació.

L’objectiu d’aquest pla, que comportarà una inversió de més d’1,5 milions d’euros, és garantir la igualtat de tracte i aconseguir la paritat als Bombers, així com prevenir i actuar davant l’assetjament sexual, contra el qual es crearà un protocol específic. Una de les mesures, que ja s’aplicarà en la propera promoció d’accés, en el primer semestre del 2023, és la reserva de fins a un 40 % de les places convocades (240 en total) a dones, que també tindran reservades fins al 40 % de places en els processos interns de promoció. A més, s’està planificant ja l’adequació de les infraestructures als parcs de bombers i altres instal·lacions d’ús comú perquè les bomberes disposin de tots els espais indispensables per dur a terme la seva labor, com per exemple els vestuaris o lavabos. També es comprarà roba amb patrons femenins, per disposar d’uniformes adaptats a la morfologia de les bomberes. A més, s’establiran com a mèrits en els processos de promoció interna la formació en Igualtat, mentre que per als comandaments i bombers de l’escala bàsica serà obligatòria la formació en perspectiva de gènere.

Altres mesures previstes són eliminar, en les proves físiques de les convocatòries d’accés, la prova de la corda, pel seu biaix de gènere, i introduir la d’arrossegar un ninot, mentre que també s’incorporarà un nou apartat en el temari de les proves de coneixement sobre igualtat i no discriminació. En el marc d’aquesta bateria de mesures, també s’oferirà a les dones embarassades o amb fills menors de 16 setmanes que puguin sol·licitar al Tribunal Qualificador que ajorni la seva prova física fins a la següent convocatòria i que se li guardi la posició que tenia en la primera.

A més, s’establirà una jornada de 12 hores, i no de 24 com habitualment, per a la dona bombera embarassada o que estigui alletant per millorar la conciliació de la vida laboral, personal i familiar, i s’adaptarà el seu lloc de treball a la seva situació, fins a un màxim de dos anys, durant el període de lactància. També es fixarà un permís recuperable d’una guàrdia al mes, a la qual es podran acollir les bomberes amb menstruacions molt doloroses o endometriosis, en els casos acreditats per un informe mèdic. Els bombers amb fills menors de 12 anys també podran flexibilitzar el seu horari de treball.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

El servei de dutxes socials i canvi de roba atén un 23,7% més d'usuaris

Manresa
medi ambient

Recorden la prohibició de banyar-se en rius, rieres i gorgs al Montseny per protegir els amfibis

Montseny
medi ambient

Els reusencs identifiquen fins a 102 espècies d’animals i plantes

reus

L’Entitat Municipal Descentralitzada aprova un Pla de Sanejament Financer fins el 2027

L’ESTARTIT
Seguretat

Barcelona incorpora un centenar de nous agents de la Guàrdia Urbana

Barcelona
societat

Acaben les obres del barranc del Llop d’Alcanar per afrontar millor els aiguats

Alcanar
societat

Les empreses de control de plagues de Ponent constaten més paneroles

Lleida

Cervesa sota el paviment de Bruges

Brussel·les
Salvador Bacardit
Rector del Seminari de Barcelona

“Aquest curs els seminaristes es concentraran a Barcelona”

Barcelona