Un cap de setmana natural i cultural
A l’interior de la part nord de Catalunya, el Gironès i el Pla de l’Estany estan preparats per oferir-te un cap de setmana entre natura i ciutat. Podràs descobrir com es vivia en el neolític, aprendre sobre la cultura jueva o gaudir d’un paisatge únic mentre fas un tomb per l’estany de Banyoles. T’hi apuntes?
Un espai natural per gaudir en família a Banyoles
L’estany de Banyoles és un espai de gran valor paisatgístic, cultural i natural que compta amb nombroses activitats esportives i d’oci. La seves dimensions són tals que es considera el conjunt càrstic més extens de la península Ibèrica. A més, gràcies a la seva importància mediambiental ha aconseguit la protecció del Pla d’Espais d’Interès Natural (PEIN) de la Generalitat de Catalunya, la inclusió a la Llista Ramsar de Zones Humides d’Importància i entrar de la Xarxa Natura 2000.
A l’arribar per visitar-lo et situes al denominat front de l’Estany, un passeig de plàtans que permet gaudir del paisatge. I que, a més, permet observar les tradicionals pesqueres a la vora de l’aigua. Són unes petites construccions d’ús recreatiu que es van aixecar durant la segona meitat del segle XIX i principis del XX.
La seva diversitat paisatgística el converteix en el lloc perfecte per albirar un munt d’espècies diferents d’ocells. De fet, al nord de l’estany existeix un punt habilitat per a l’albirament. Però l’estany també és un espai preparat per a l’esport, tant aquàtic com terrestre. Es pot llogar un caiac en qualsevol dels punts de lloguer per endinsar-te en les seves aigües, recórrer els camins damunt d’una bicicleta, passejar pels senders per gaudir dels paisatges amb tranquil·litat i, fins i tot, banyar-t’hi durant l’estiu, a la Caseta de Fusta, l’únic punt de lliure accés de bany.
Per donar un toc històric a l’escapada, pots visitar el Parc Neolític de la Draga, que es troba vora l’estany. És una experiència totalment immersiva que convida la família a conèixer com es vivia en l’època prehistòrica. La zona va ser un poblat durant l’època del neolític i durant les obres pels Jocs Olímpics del 92 se’n va fer la descoberta. Gràcies a la col·laboració de diverses institucions s’ha reconstruït, i actualment tothom que el visita pot entrar a les cabanes i passejar pel poblat, com si viatgés en el temps.
Una passejada cultural per Girona
Si busques una sola paraula per definir la ciutat de Girona, la més adequada és diversa. El llegat de la ciutat és una barreja d’èpoques: romana, medieval, modernista i romànica, i això es nota en la seva proposta cultural i històrica per als visitants.
Les restes de la muralla et guien pels carrers del Barri Vell, on es pot viure l’essència de la ciutat i que desemboquen davant la imponent catedral de Santa Maria. Sabies que aquesta icona de la ciutat destaca per tenir la nau gòtica més ampla del món? Mesura 23 metres. A més, també destaca la barreja d’estils arquitectònics: el barroc de la façana principal, el romànic del claustre i de la torre de Carlemany i el gòtic de la nau.
Una de les joies arquitectòniques que la ciutat conserva és el call jueu. Durant els segles XII i XV una comunitat jueva va viure en aquest call, fins al 1492, quan els jueus van ser expulsats pels Reis Catòlics. Es troba dins del famós Barri Vell i està format per carrerons, cases fortes, escalinates, arcs i patis.
És un dels calls més ben conservats de tot Europa. Un dels edificis principals que es pot visitar és el Centre Bonastruc ça Porta, que està ubicat a la que va ser l’última sinagoga de la ciutat i és on es troba el Museu d’Història dels Jueus.
Són moltes les activitats culturals que acull la ciutat, però si cal destacar-ne alguna, seria Girona Temps de Flors. Se celebra des del 1954 al maig. Durant uns dies, els carrers i places de la ciutat s’omplen de precioses catifes fetes amb flors i els edificis es decoren amb flors.
Més informació: