L’ocupació turística se situa al 70% al Pirineu
L’Aran i la Cerdanya pateixen anul·lacions per la manca de neu
Les cases rurals a la Catalunya Central aconsegueixen un 100% d’ocupació durant el Cap d’Any
Poder esquiar, tot i les altes temperatures i la manca de precipitacions en forma de neu, ha fet que les comarques del Pirineu hagin registrat unes bones xifres d’ocupació amb un 70% de mitjana des de Nadal fins a Reis. A les zones properes a les estacions d’esquí, la xifra ha estat superior i per Cap d’Any molts establiments han penjat el cartell de complet. Tot i això, comarques com la Cerdanya i la Val d’Aran s’han ressentit de la manca de neu i han patit anul·lacions o han vist com clients escurçaven l’estada, segons ha explicat Josep Castellarnau, president de la Federació d’Hostaleria de Lleida. El gerent del Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida, Juli Alegre, estima que s’han venut 200.000 forfets durant els dies de Nadal.
Alegre ha detallat l’ocupació en funció de l’establiment. Els càmpings són els que han registrat una major ocupació aquests dies, amb un 75% de mitjana. Pel que fa als allotjaments de turisme rural, per Cap d’Any van penjar el cartell de complet i els hotels s’han mogut entre un 65% i un 95% d’ocupació.
Castellarnau ha destacat que el comportament del client és diferent en funció de la zona del Pirineu. A la Cerdanya i la Val d’Aran, els clients hi van exclusivament a esquiar i, si no poden complir les seves expectatives, anul·len la reserva. Mentrestant, a comarques com el Pallars Sobirà, l’Alta Ribagorça o l’Alt Urgell, l’esquí és un complement més de les moltes activitats que s’hi poden realitzar.
El president dels hotelers lleidatans s’ha mostrat optimista i ha afirmat que el balanç és “bo” i “positiu” tenint en compte les condicions meteorològiques. Per la seva banda, Alegre també ha fet un balanç “positiu” i ha destacat que totes les pistes d’esquí alpí hagin pogut obrir.
Les cases rurals a la Catalunya Central aconsegueixen un 100% d’ocupació durant el Cap d’Any
Les cases rurals a la Catalunya Central han penjat el cartell de complet durant el Cap d’Any. Al Berguedà i el Solsonès, les reserves per Nadal també han estat bones, arribant al 90%, mentre que a l’Alta Anoia han fet el ple. El sector subratlla que tenen una clientela molt fidel i que són dies on es busca poder compartir un espai amb la família o un grup d’amics. Enguany, amb la pandèmia més controlada, han notat un repunt i per Cap d’Any no han pogut atendre tota la demanda perquè ja ho tenien ple. Segons el president de l’Associació per al Desenvolupament de l’Alta Anoia, Ramon Bosch, “molta gent repeteix i el boca-orella funciona molt bé”. La prova és que ja tenen client que han fet reserva per tornar l’hivern que ve per aquestes dates.
On han penjat el cartell de reserves completes és a les cases rurals de l’Alta Anoia. El president de l’Associació per al Desenvolupament de l’Alta Anoia, Ramon Bosch, afirma que hi ha hagut peticions d’allotjament que no s’han pogut atendre per l’alta demanda. “Les cases ja estaven plenes, són dies molt assenyalats”, explica. El perfil majoritari és el de grups familiars de diferents punts de Catalunya. Conscients que és difícil trobar allotjament per aquests dies, alguns ja han fet reserva per Nadal o Cap d’Any de l’any vinent. Segons Bosch, “molta gent repeteix i el boca-orella també funciona molt bé”.
Pel que fa a les reserves a l’Abadia de Montserrat, l’ocupació ha estat força alta, destacant el 70% la nit de Nadal a l’hotel Cisneros i a les cel·les Abat Marcet. La resta de dies, la mitjana s’ha situat entorn del 50%. En relació amb els visitants, el balanç del 2022 és d’1,6 milions de persones i durant les festes de Nadal hi ha hagut una “afluència important”, segons el director de comunicació de l’abadia, Òscar Bardagí. Les xifres, però, encara no estan al nivell del 2019, que va ser un “molt bon any”. “La tendència és bona, si es recupera el turisme a la ciutat de Barcelona, principalment. Esperem que tot vagi en aquesta línia”, remarca.
La Costa Daurada i les Terres de l’Ebre tanquen unes festes de Nadal amb una ocupació del 60%
L’ocupació turística a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre durant la campanya de Nadal s’ha situat entre el 50% i el 60%. Així ho assegura el portaveu de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT), Xavier Guardià, qui destaca que la demarcació només comptava amb un 20% dels establiments oberts. Com és habitual, les zones d’interior han estat les que han concentrat les xifres més altes d’ocupació, de fins al 70%. Els allotjaments de la costa no han superat el 40%. En càmpings com l’Ampolla Platja (Baix Ebre) han penjat el cartell de complet durant la setmana de Cap d’Any. Guardià confia que aquest 2023, el sector millorarà les xifres del 2022, un any que ha estat encara “de recuperació”.
Els càmpings de la Costa Brava aconsegueixen ocupacions d’entre el 85 i el 90% durant les vacances de Nadal
Els càmpings gironins tanquen unes vacances de Nadal amb ocupacions que ronden entre el 85 i el 90%. El president de l’Associació de Càmpings de Girona, Miquel Gotanegra, ha detallat que només hi havia obert un 30% de les places del litoral gironí, però aquells que han obert han registrat bones xifres d’ocupació. “És com una alenada d’aire”, ha afirmat Gotanegra. Qui també ha firmat unes bones vacances de Nadal són els apartaments turístics de la demarcació. En aquest cas, la majoria d’establiments han tingut reserves que anaven entre el 70 i el 90% al llarg de les vacances. Malgrat tot, durant la nit de Cap d’Any molts dels establiments van penjar el cartell de complert.