societat
Un ‘àngel’ per salvar els pessebres de Betlem
La mostra de diorames fa dos anys que està tancada per manca de mesures de seguretat contra el foc
Una fundació finançarà la reposició del cablejat elèctric
El temps dels pessebres és a punt d’acabar i, per segon any consecutiu, una de les mostres més emblemàtiques del país, la de la cripta de l’Església de la Mare de Déu de Betlem, a la Rambla de Barcelona, no ha obert al públic. La causa del tancament són les deficients mesures de seguretat de l’espai subterrani on s’hi exposen els diorames.
Va ser el rector de la parròquia, Adilson Tolentino de Freiras, d’acord amb l’arquebisbat, que va propiciar el cessament de l’activitat el 2021. L’objectiu del mossèn és reobrir l’exposició de diorames fent una intervenció de millora de l’espai, però l’elevat cost de les obres dificulta l’objectiu, ja que la parròquia no disposa dels fons necessaris.
Tot i les dificultats evidents, es va fer un projecte d’obres i es va començar a buscat finançament extern i el problema s’ha solucionat gràcies a l’aparició d’un ‘àngel’, una persona que prefereix quedar en l’anonimat i de la qual se sap que va tenir un vincle personal amb la parròquia, ja fa molts anys Aquesta persona ha estat clau per implicar la fundació Parentes en l’obra i el seu finançament. La fundació, dedicada a la promoció de l’educació, ja ha aprovat la despesa.
La cripta de l’església es va habilitar com espai per a mostres de pessebres a partir de l’any 1963, per la iniciativa de membres de l’Associació de Pessebristes de Barcelona i amb el consentiment de la parròquia. El lloc on, des d’aleshores, es munten els diorames amb paisatges i figuretes és un subterrani al que s’accedeix per unes escales des d’una entrada a la Rambla. La ventilació hi és deficient i el risc d’incendi per la utilització d’elements elèctrics és important. “No hi havia cap norma de seguretat”, reconeixen fonts de l’associació de pessebristes.
El rector de Betlem explica que la seva incorporació a la parròquia es va produir poc després del devastador incendi de la catedral de París, Notre Damme, sinistre que va aixecar les alarmes i va fer extremar les mesures de control als edificis religiosos. La inspecció que es va fer a l’espai dels diorames va detectar un risc evident d’incendi per la utilització de material inflamable al costat d’una vetusta instal·lació elèctrica i això va portar a clausurar la mostra, el desembre del 2021.
El Mossèn va decidir tancar l’exposició tot i que cada any significava un ingrés econòmic de 10.000 euros pel temple. L’entrada per veure els pessebres costava 2,5 euros, amb gratuïtat pels menors acompanyats, i els diners recollits es repartien entre els pessebristes autors els diorames, l’associació i la parròquia.
Des d’aleshores, el rector ha treballat per trobar una solució al problema, que consisteix en fer obres de millora a l’espai. Es vol regenerar la cripta i fer que l’exposició sigui permanent i pugui ser visitat tot l’any donant valor a la pràctica del pessebrisme.
De moment, s’han pressupostat uns treballs per valor de 150.000 euros per la renovació de tot el cablejat elèctric, no només el de la cripta sinó també el que hi ha a la part superior a la nau del temple.
En la recerca de finançament, mossèn Adilson es va trobar amb la grata sorpresa que una persona que havia freqüentat l’església de Betlem es va mostrar disposada da donar un cop de mà. Es tracta d’un home, nascut a les terres de l’Ebre, que en el seus temps d’estudiant a la ciutat de Barcelona tenia el costum d’assistir a aquest temple emblemàtic de la Rambla.
El projecte d’obres encara s’ha de presentar a l’Arquebisbat que és qui ha d’aprovar la seva realització definitiva.