Societat

La platja de Vilassar de Mar recupera una espècie vegetal desapareguda

Societat

L'observador territorial al Maresme de la Fundació Territori i Paisatge, Cèsar Gutiérrez, ha plantat aquest dijous al matí mitja dotzena d'exemplars de la travarada marina a la platja de Vilassar de Mar.

Aquesta espècie autòctona del paisatge dunar del litoral català va desaparèixer d'aquesta platja l'any 2002 i ara un conveni entre l'Ajuntament i la Fundació fa possible la seva reintroducció. Gutiérrez ha destacat la importància de recuperar 'aquesta petita part de l'ecosistema' perquè actualment el Maresme està en una situació 'crítica' en aquest sentit. Prop d'un 70% de les especies autòctones estan extingides i les que es conserven es concentren en molt poques platges.

Amb la reintroducció de la travarada marina, la platja de Vilassar de Mar ja compta amb prop d'una quinzena d'espècies vegetals autòctones del paisatge dunar. El conveni que té l'Ajuntament amb la Fundació Territori i Paisatge ha fet possible la protecció d'un perímetre d'uns 200 metres lineals de platja al costat del tancat de la via del tren on s'afavoreix la naturalització de les dunes.

La Fundació alerta que, malgrat aquestes accions, aquest tipus de vegetació és en contant risc d'extinció a causa de la forta urbanització del litoral i l'ús massiu de les platges. Per tant, segons comenta Gutiérrez, l'objectiu no ha de ser només el de protegir, sinó 'revertir el sistema de gestió del litoral, que actualment no té cura de l'ecosistema'.

Això no vol dir que la platja hagi de deixar de ser el producte turístic que ha esdevingut. 'No s'ha de fer fora la gent, sinó fer compatible aquests usos amb el respecte pel medi ambient', conclou Gutiérrez. A més, la presència d'aquest tipus de vegetació es considera 'vital' per reduir l'impacte dels temporals que s'emporten la sorra gràcies a la resistència que ofereixen les arrels al terreny.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.