Girona s’incorpora a La Xarxa de Viles del Llibre 2023
El circuit programa nou festivals literaris amb més de 300 activitats i 500 participants
La Xarxa de Viles del Llibre 2023 incorpora Girona, Mollet del Vallès i Balaguer i programa nou festivals literaris amb més de 300 activitats i 500 participants vinculats al món del llibre. De fet, aquest any, la Xarxa Viles del Llibre arrencarà a l’Escala del 3 al 5 de març i la cloenda serà a Balaguer el 2 de desembre. A Girona, el festival es traduirà en una fira de llibre antic i d’ocasió amb participació de llibreters de vell i de totes les llibreries de la ciutat. El director de Viles del Llibre, Enric Bono, ha desgranat les convidades d’honor d’aquest any: la Catalunya Nord a l’Escala, l’Alguer a Malgrat de Mar i Portugal a Sitges.
El director de Viles del Llibre, Enric Bono, ha manifestat que aquest any la iniciativa “consolida territoris i espais en un any difícil d’eleccions” i ha remarcat que els fa il·lusió incorporar nous territoris com Mollet del Vallès, Balaguer i Girona. Bono ha manifestat que la iniciativa representa descobrir espais i posar-los al servei de la cultura i del món del llibre.
Aquest any, la Xarxa Viles del Llibre arribarà a l’Escala del 3 al 5 de març; a Cabrils, l’1 i 2 d’abril; a La Rambla de Barcelona, l’1 i 2 de juliol; a Malgrat de Mar, del 25 al 27 d’agost; a Calafell, el 7 d’octubre; a Mollet del Vallès, el 21 i 22 d’octubre; a Sitges, del 3 al 5 de novembre; a Girona, del 17 al 19 de novembre, i tancarà Balaguer, el 2 de desembre. La iniciativa té com a lema ‘Llegir el passat per escriure el futur’.
La iniciativa començarà aquest any a L’Escala, que arriba a la cinquena edició. Com ha explicat Sebastià Bennasar, curador programàtic de la Xarxa de Viles del Llibre, la convidada d’honor de l’Escala serà la Catalunya Nord i ja s’ha confirmat la presència de Joan-Lluís Lluís o Joan-Daniel Bezsonoff.
Sitges arribarà a la tercera edició i entre les novetats d’aquest 2023 hi ha un canvi d’ubicació que farà que la Vila del Llibre es faci al centre i no al passeig de Terramar i, per primer cop, Portugal en serà el país convidat d’honor.
Altres municipis que repeteixen són Cabrils, que tindrà l’emergència climàtica com a eix central; Malgrat de Mar amb l’Alguer com a ciutat convidada; i Calafell, dedicada a la literatura infantil i juvenil i als oficis del llibre.
La proposta torna a La Rambla de Barcelona, que aquest any se celebrarà a la Rambla de Canaletes. Durant el festival tindran protagonisme els nous escriptors llatinoamericans establerts a la ciutat i es debatrà la possibilitat que estiguin protagonitzant una nou ‘boom’ literari com el que ja va viure la ciutat els anys 60 i 70.
Mollet del Vallés s’incorpora per primera vegada al circuit, tot i que Vila del Llibre ja havia tingut relació amb la localitat, ja que es va encarregar durant l’any passat de la gestió i organització del premi Joan Aliguer juntament amb la família del poeta. Per la seva banda, Balaguer serà la ciutat que tancarà el recorregut.
Girona
La ciutat de Girona s’incorpora a la xarxa amb una fira de tres dies on no hi haurà presència d’editorials sinó de llibreters de vell i de llibreries de novetats de la ciutat de Girona.
En aquest sentit, els organitzadors també han remarcat l’acord estratègic que ha signat Vila del Llibre amb el gremi de Llibreters de Vell de Catalunya. Bono ha dit que seran el departament de producció i participaran en l’organització de la 72a Fira del Llibre Antic i d’Ocasió que es fa cada any a Barcelona, al passeig de Gràcia, durant el mes de setembre.
Per altra banda, el mes d’abril es farà el primer acte de creació de la xarxa de Vilas do Livro a la localitat de Pontedeume, que posarà les bases per establir els primers festivals literaris a Galícia l’any 2024.