Societat

Una magistrada obre la porta per tornar a jutjar Pedro Varela

Tribunals

L'ultra Pedro Varela és més a prop de tornar a seure al banc dels acusats en un judici per la seva activitat al capdavant de la llibreria Europa, polèmic establiment conegut per la venda i difusió de material de clara ideologia neonazi. La magistrada titular del jutjat d'instrucció número 33 de Barcelona, Elisabet Castelló, ha dictat una resolució amb la qual dóna per tancada la investigació per un suposat delicte de discriminació per raó de raça i un altre de genocidi i considera que "hi ha indicis racionals de criminalitat en relació amb l'imputat Pedro Varela".

És per això que la magistrada acorda "continuar amb el procediment segons els tràmits legalment previstos" i ha comunicat la seva decisió a la fiscalia i l'acusació particular. Les dues parts hauran de concretar ara els seus escrits d'acusació o, en cas contrari, demanar l'arxivament del cas. La Comunitat Israelita de Barcelona, que està personada en la causa, ja ha fet saber que formalitzarà la seva acusació i demanarà l'obertura del judici oral.

A la resolució de la magistrada es recorda que la investigació sobre Varela ha girat entorn de la seva condició de gerent de l'Associación Cultural Editorial Ojeda i la llibreria Europa. Segons la jutge Castelló, una i altra editen i distribueixen "publicacions amb un contingut antisemita que justifica el genocidi comès pel règim nazi de Hitler i contra el poble jueu". La magistrada també entén que les publicacions que edita i ven Varela "neguen l'Holocaust i fan apologia del genocidi, i provoquen d'aquesta forma la discriminació antisemita". La jutge manté la fórmula de la negació tot i que recentment el Tribunal Constitucional va despenalitzar la negació de l'Holocaust.

Pedro Varela va ser detingut pels Mossos d'Esquadra l'abril del 2006 a la seva llibreria, on la policia va fer un registre exhaustiu. En anar a declarar sobre el cas, l'ultra va assegurar que ell és "un historiador" i que no obliga ningú a comprar els llibres que té al seu establiment.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.