Fartaneries per tancar els carnavals gironins
Els ranxos de Vidreres i Capmany i la Sopa de Verges apleguen milers de participants en uns àpats multitudinaris
Avancen a diumenge les escudelles de Queralbs i Bigues i Riells
Els àpats per afartar-se abans de la Quaresma van tancar ahir els carnavals de les comarques gironines, però de fet només ho van fer oficiosament, perquè alguns municipis com ara Olot agafen el relleu a la gresca carnavalesca de la costa. Ahir, així doncs, Vidreres, Verges i Capmany van fer bullir les olles per repartir milers de litres d’aquesta menja típica de la vigília del dimecres de cendra.
A Vidreres, on hi ha una tradició de més de 150 anys, l’Associació del Ranxo en va coure 3.000 litres en 29 peroles i en van menjar unes 10.000 persones. En aquesta ocasió, segons informa l’ACN, hi va haver una perola més, perquè un home va cedir la que tenien els seus pares en una casa de pagès. A més, l’associació va decidir fer una olla petita amb fesols, perquè es creu que antigament s’hi tirava aquest llegum en comptes de mongetes.
La celebració del ranxo d’aquest mes de febrer no serà l’única activitat que es farà aquest any a Vidreres. El mes de novembre el municipi serà el marc de la desena edició de la trobada de la Federació d’Escudelles, Ranxos i Sopes Històriques de Catalunya. Hi haurà els vuit municipis catalans que formen part de la federació i que preparen alguna d’aquestes sopes històriques. A més, aquest any també hi participaran quatre pobles d’Andorra i un més de la Catalunya del Nord. Entre tots volen impulsar la candidatura per declarar les escudelles, els ranxos i les sopes històriques patrimoni immaterial de la humanitat, protegit per la Unesco.
A Verges, la plaça Major es va omplir des de primera hora del matí amb 28 perols, cedits per la gent del poble. La cita va començar amb un esmorzar popular, animació infantil a càrrec de Jaume Ibars i el repartiment final de la tradicional sopa, per a un total de 2.800 persones. La trobada és hereva d’una tradició medieval transmesa de pares a fills. Els orígens de la Sopa daten del segle XIV, quan els senyors feudals oferien el plat als seus vassalls, i també és coneguda com el menjar dels pobres.
A Capmany van reviure també una tradició que arranca del 1763 repartint el ranxo que s’havia cuinat des de primera hora del matí amb els ingredients recaptats diumenge passant per tot el poble i que va acabar amb una arrossada popular per recaptar diners per a l’associació que el promou i l’ADF local. Els dies anteriors hi va haver les escudelles de Queralbs i Bigues i Riells.