Aprovada la declaració d’impacte ambiental que permet segellar per sempre els pous del projecte Castor
El govern espanyol dona llum verda al DIA després de tres anys de tràmits administratius
El govern espanyol ha acabat donant llum verda a la declaració d’impacte ambiental (DIA) que ha de permetre segellar definitivament i abandonar els pous del fracassat magatzem de gas submarí Castor. Han hagut de passar tres anys de tràmit administratiu perquè Enagás pugui començar a inutilitzar definitivament els pous, tancats amb uns segells provisionals, que tenen una caducitat d’entre dos i quatre anys– des de l’abril de 2016.
Segons explica l’ACN, la DIA preveu ara que, mitjançant una unitat d’operació -Jackup MODU-, s’instal·lin 37 taps als tretze pous, 22 dels quals fent servir la perforació mecànica. En quinze casos s’utilitzarà la tècnica PWC, amb detonacions al subsol marí. Enagás calculava fa tres anys el cost de tot plegat en uns 70 milions d’euros.
La DIA preveu el desplegament del projecte en tres fases diferents. El primer, l’aproximació i posicionament de la plataforma d’operacions, que s’ancorarà al fons marí -amb una làmina d’aigua d’uns 60 metres en aquella zona- juntament amb la mateixa plataforma Castor amb tres potes metàl·liques autoelevables i quatre àncores.
En una segona fase s’executarà el segellament i abandonament definitiu dels pous, amb la retirada dels taps temporals, la neteja del fluid “detectat el 2015 que impregna les parets interiors dels pous “ per assegurar l’adherència del ciment. Finalment, en la tercera fase es restaurarà el fons marí i s’efectuarà la desmobilització, amb la retirada de les canonades que connecten els caps dels pous amb el fons.