Societat

lA CRÒNIcA

Un passaport cap al 1900

El passat i el present tancats en un mòbil. Fins i tot més enllà, en un núvol, com a metàfora d’intangibilitat i irrealitat. Milers de milions de fotografies que volen com gotes d’humitat en centenars de milions de terabytes que atomitzen cada imatge fins a l’infinit. Testimonis i records. Plató deia que el que diem aprendre és recordar i el seu deixeble Aristòtil, que la memòria és cosa del que ja ha passat. A Sant Feliu de Guíxols, es conserven mig miler de negatius de vidre que són fragments que ens ajuden a recordar coses que són del passat. És el treball que queda del fotògraf Ricard Mur Dargallo (Gallur, Saragossa, 1875–Sant Feliu de Guíxols, 1939). Aquest fotògraf és un dels més representatius de la ciutat i un dels primers a ser recuperats durant el 1980 en l’àmbit de recerca en fotografia antiga. Part del seu treball es pot veure en l’exposició Ricard Mur, un fotògraf de postal al Museu d’Història de la Ciutat fins al 10 d’abril. El 2020, l’Ajuntament va adquirir el fons de Mur a Josep Maria Oliveras, fotògraf gironí, que va custodiar-lo durant dècades, com un tresor. Durant aquests anys, l’estudiós Agustí Roldós Soler ha revisat la informació compilada per Emili Massanas, que el 1988 el va donar a conèixer. Aquestes fotografies, en format estereoscòpic o postal, principalment mostren vistes des de Tossa de Mar fins al Port de la Selva , la sèrie sobre la indústria del suro i retrats d’alguns esdeveniments importants. Ara, i en el marc dels Tallers d’Història , aquest curs 2022-2023 s’ha treballat la figura del fotògraf Ricard Mur . Una de les actuacions és l’edició de tres quaderns didàctics adreçats als cicles inicial i mitjà de primària, al cicle superior de primària i a 1r i 2n d’ESO i a 3r i 4t d’ESO i batxillerat que serveixen per treballar els continguts impartits a tots els centres educatius de Sant Feliu de Guíxols mitjançant xerrades, tallers de plàstica i també la visita guiada a l’exposició de fotografies, que té lloc a l’Antic Hospital. L’arxivera, Maria Àngels Suquet, explica que “Ricard Mur és també el fil conductor per explicar el treball que porten a terme els arxius i els museus per recuperar i conservar la memòria.”

Segons Sheila Berrocal Fernández i Helena Ferrer Codesido, autores dels quaderns, “la fotografia antiga ens ofereix l’oportunitat de viatjar, a través de la imaginació, al passat que van viure els fotògrafs i els antics habitants de la nostra societat; gràcies al paper dels arxius i dels museus, moltes d’aquestes fotografies preses anys enrere es conserven i podem donar-los aquest fantàstic ús”. Per això, i com a fil aquest viatge al pretèrit, les unitats didàctiques dels dos primers quaderns, corresponents als cursos des de 2n de primària fins a 2n d’ESO, es configuren en format de passaport . A partir d’aquesta idea, els alumnes hauran de resoldre un seguit d’activitats que quedaran registrades i s’aniran segellant a mesura que es completin. En el material destinat a 3r i 4t d’ESO i batxillerat , el format canvia per esdevenir un document de recerca i tant l’estètica com el contingut evolucionen deixant pas a un tipus d’activitats centrades en el currículum de l’educació postobligatòria.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.