Tornen els Special Olympics
Granollers repeteix com a seu per donar cabuda a 1.500 esportistes amb discapacitat intel·lectual
Hi ha participants d’una desena de països en les catorze disciplines
Demà s’ha organitzat una caminada inclusiva
Aquesta és la segona vegada que Granollers s’ha abocat per acollir una edició dels Jocs Special Olympics. La ciutat ja va viure el 1994 la quarta edició dels Jocs que promouen la igualtat i la inclusió de les persones amb discapacitat intel·lectual. I ho ha tornat a fer amb la implicació de participants i voluntaris que dimecres portaven fins a la ciutat la torxa olímpica. La flama havia sortit dies abans d’Andorra i la Seu d’Urgell, que van ser les seus dels anteriors Jocs, i va recórrer ciutats com Lleida, Amposta, Tarragona, Badalona, Barcelona, Mataró, Lloret i Calella.
Unes 5.000 persones van omplir dijous el Palau d’Esports per veure desfilar els esportistes en la cerimònia inaugural que donava el tret de sortida a un esdeveniment internacional que es consolida com a referent de l’esport per a les persones amb discapacitat intel·lectual.
En aquesta edició dels Jocs Special Olympics, la dotzena, hi participen 1.500 esportistes, d’onze comunitats autònomes i una desena de països, com Bèlgica, el Marroc, Estònia i Alemanya, i amb un equip tècnic i d’entrenadors format per 300 persones. El voluntariat per acompanyar els atletes i organitzar les competicions és una peça clau i mobilitza 600 persones que ofereixen suport als equips, als esportistes, i a totes les activitats de promoció i actes paral·lels.
El calendari esportiu va començar ahir amb un total de catorze disciplines per donar visibilitat als esportistes amb discapacitat intel·lectual. Els equipaments municipals es van omplir tant al matí com a la tarda per disputar els partits i les curses de les diverses modalitats. El pavelló municipals es va omplir d’alumnes, en el darrer dia de classe, que van animar els jugadors d’handbol que hi competien.
Les modalitats en aquests Jocs són el bàsquet, hoquei pista (esport similar a l’hoquei sobre gel amb una pilota de plàstic), bàdminton, atletisme, petanca, handbol, pàdel, ciclisme, programa YAP (activitats dirigides a infants), tennis, natació, gimnàstica, tennis de taula, futbol A5 i A7.
L’esdeveniment esportiu, en unes dates diferents de les habituals, l’organitza cada quatre anys la Federació Catalana d’Esports per a Persones amb Discapacitat Intel·lectual (ACELL), Special Olympics Catalunya i, en aquesta ocasió, l’Ajuntament de Granollers, amb l’objectiu de promoure la igualtat i la inclusió d’aquest col·lectiu.
La Fira, a les places
Paral·lelament al calendari competitiu, els Jocs són una oportunitat per a la ciutat per fer activitats i actes per promoure la integració de les persones amb discapacitat. Així es com neix la Fira dels Jocs, que des d’ahir omple les places de la Porxada, Maluquer i Salvador i Lluís Perpinyà d’alternatives lúdiques i esportives amb exhibicions, tallers, concerts i activitats gratuïtes per als veïns.
Per difondre l’esdeveniment, els voluntaris van repartir a unes 200 botigues “amigues” de la ciutat la informació dels Jocs perquè els ciutadans tinguessin l’oportunitat de seguir el calendari i assistir com a públic.
L’espot dels Jocs Special Olympics té com a lema Encén la teva flama, amb l’objectiu d’animar tothom a viure l’experiència.
Els organitzadors han previst per demà una caminada inclusiva, oberta a tothom, a la qual s’havien inscrit 500 persones en els últims dies. La sortida tindrà lloc, a dos quarts d’onze, a la plaça de Porxada en un recorregut que convida els ciutadans a acompanyar els esportistes i l’equip de voluntaris pels carrers del centre de la ciutat fins al Palau d’Esports, on es farà l’acte de cloenda.