Societat

La neteja no millora tot i que en 8 anys ha doblat la despesa

Les campanyes de civisme no es noten en la netedat

L'Ajuntament de Barcelona es va gastar 99 milions d'euros en neteja l'any 2000. Per a l'any que ve n'ha pressupostat 198. En vuit anys s'ha multiplicat per dos la despesa en neteja però els resultats no han millorat en la mateixa proporció.

Malgrat els esforços humans i materials de l'Ajuntament i les campanyes de civisme, Barcelona continua bruta. I segons alguns, més bruta que mai. L'excusa que els turistes i els immigrants contribueixen a embrutar-la encara més no sembla gaire certa si es té en compte la brutícia als barris perifèrics. Els barris allunyats del centre també estan deixats per culpa dels mateixos residents, que no posen les bosses d'escombraries on toca, utilitzen poc les papereres, buiden els cendrers dels cotxes a la calçada, deixen els excrements dels gossos als parcs infantils... Aquestes males pràctiques són penalitzades per l'ordenança de civisme, però l'amenaça no sembla gaire dissuasiva dos anys després d'haver-se aprovat a so de bombo i platerets.
Ciutat Vella, on els serveis municipals escombren, fan aigualeig amb aigua del freàtic i buiden les papereres diverses vegades al dia, ocupa igualment el primer lloc del rànquing pel que fa a les restes del botellón i dels pixats. "Als altres barris quasi no tenim pixaners. Potser per la por a ser enxampats per algun conegut. En canvi, al centre tot és molt anònim", assegura un alt càrrec de neteja municipal després de debatre amb l'oposició política sobre el contracte municipal de neteja amb les empreses concessionàries. També hi ha més restes de begudes al centre pels joves que hi baixen des d'altres barris i els turistes hi van atrets per la festa i l'oferta d'oci que distingeix Barcelona.

Un fenomen més localitzat a les zones comercials són els munts de cartrons de les botigues que s'acumulen a les voravies. L'Ajuntament ha establert horaris i llocs per eliminar els cartrons però molts no en fan cas. Aquest Nadal, l'Ajuntament regalarà un pack ecologista als comerciants per estimular-los a reciclar bé els cartrons.

"Crec que els barcelonins ja tenen consciència que si la ciutat està bruta no és només per culpa de l'Ajuntament. En això ja hi hem guanyat alguna cosa", deia aquesta setmana a l'AVUI un alt càrrec de la regidoria de Medi Ambient.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Interior investiga dos expedients disciplinaris de la Policia Local de Mataró

mataró

Les llegendes de les Gavarres inspiren la setena edició del Festival Art & Gavarres

GIRONA
estat espanyol

Les Canàries emprendran accions legals contra el govern espanyol

barcelona
Societat

Mor Josep Maria Farré i Sogas, tècnic de l’emissora Sarroca Ràdio

Societat

Mor als 41 anys el fotògraf de Platja d’Aro, Albert Busquets

El dispositiu pels temporers sense sostre a Lleida creix un 20% aquest estiu

Lleida
infraestructures

El govern vaticina fins a dos anys de “distorsions” a Rodalies

barcelona
serveis

Reobre l’accés de Badajoz de l’estació de metro de Glòries després de mesos d’obres

Barcelona

Inicien una campanya informativa sobre la tinença d’animals

LLORET DE MAR