Societat

Podem entra una proposició de llei perquè el canvi d’una hipoteca variable a fixa sigui gratuït

Volen que els bancs ofereixin les mateixes condicions que als nous clients

L’associació d’usuaris financers diu que la petició “arriba tard”

El grup d’Unides Podem al Congrés dels Diputats ha registrat aquest matí una proposició de Llei per tal que el canvi d’una hipoteca variable a una fixa sigui gratuït. La iniciativa, que busca protegir les llars davant l’augment de l’euríbor, estableix que les entitats bancàries hauran d’oferir als clients que vulguin fer el canvi les mateixes condicions que als nous clients. Segons Podem, l’augment de l’euríbor, que ha passat del 0% el juny del 2022 al 3,5% el març del 2023, fet que implica augments de fins a 350 euros al mes a la quota hipotecària, “està provocant greus problemes a milions de famílies” mentre genera “beneficis caiguts del cel” a la banca comercial.

A més de la gratuïtat a l’hora de passar d’una hipoteca variable a una de fixa a la mateixa entitat, la proposició de Llei també estableix que serà gratuït el traspàs de la hipoteca variable a una de fixa d’una altra entitat, que és qui assumirà els costos de l’operació. A més, si el banc on el client tenia la hipoteca variable presenta una contraoferta per evitar el canvi d’entitat també assumirà els costos de l’operació. Segons Podem, es tracta d’una mesura doblement eficaç, perquè redueix la incertesa econòmica de les famílies i dota d’estabilitat el sistema financer rebaixant el risc dels impagaments.

L’Associació d’Usuaris Financers (Asufin) ha criticat la proposició de llei de Podem per entendre que “arriba tard” perquè actualment “no hi ha hipoteques a tipus fix competitives”. En un comunicat, Asufin defensa que els canvis a tipus fix per sobre del 3% són “totalment desaconsellables en aquests moments” perquè incorporen una mena de “clàusula terra” que asseguren que penalitzarà als clients en cas que l’euríbor es moderi o baixi -segons Asufin, aquesta possiblitat es podria donar a finals del 2023-. Malgrat tot, l’associació afegeix que la proposta de Podem “no és mala idea” en un futur, sempre que es vigili com s’executa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.