Gastronomia
Ciutat de cocteleries
Barcelona té la primera (Paradiso), la tercera (Sips) i la setena (Two Schmucks) millors cocteleries del món
És un dels barris on se situen alguns dels bars de referència internacionals, com l’històric Boadas, inspirat en El Floridita, o el nou libanès Dead End Paradise
Barcelona és la ciutat que té les millors cocteleries del món. The World’s 50 Best Bars situa la primera, la tercera i la setena cocteleries millors del món a la capital catalana, un rànquing tan extraordinari que cap altra capital en pot presumir. I quines són aquestes cocteleries? Doncs la Paradiso, que és al carrer Rere Palau, al cor del Born, al capdavant de la qual hi ha el geni Giacomo Giannotti; la Sips, del carrer Muntaner, fundada per Simone Caporale i Marc Álvarez (que el 2022 estava en el número 37 i ha fet una escalada espectacular), i la Two Schmucks, que és al número 52 del carrer Joaquim Costa, al cor del Raval, el barri amb més bars i cocteleries de la ciutat.
La segona cocteleria del món, darrere de la Paradiso i davant de la Sips és la Tayer + Elementary, de Londres. Però si bé la capital del Regne Unit té cinc cocteleries a la llista del The World’s 50 Best, tres més que Barcelona, les altres estan a molta distància de les de la capital catalana, en els números 8 (Connaught Bar), 23 (Satan’s Whiskers), 30 (Swift) i 37 (A Bar with Shapes for a Name). L’altra capital històrica del món de les cocteleries, Nova York, la més mediàtica i que més pel·lícules ha protagonitzat, té avui sis cocteleries a la llista, però la primera la té situada en el número 6 (la Double Chicken Please), i les altres estan als llocs números 9 (Katana Kitten), 22 (Attaboy), 34 (Overstory), 36 (Dante) i 47 (Employees Only). Per tant, Barcelona els porta molt d’avantatge.
De l’Estat, només Madrid té una cocteleria que ha estat acceptada en aquesta famosa llista dels 50 millors bars del món. Està en el número 15 i es diu Salmon Guru, i per tant, i pel que fa a bars i cocteleries amb estil, glamur i prestigi, la ciutat és a anys llum de Barcelona. La capital catalana, doncs, avui no és només la meca de l’alta gastronomia, amb més restaurants amb estrelles Michelin, sinó també ho és dels millors bars. Això explica que la darrera edició de la gala dels The World’s 50 Best Bars, que es va fer el mes l’octubre passat, se celebrés a la capital catalana, a les Arenes. Per cert, que el cocteler Giacomo Giannotti, director i copropietari de Paradiso Cocktail Bar, ha estat proclamat fa pocs dies guanyador de la primera edició del Torres Brandy Zero Challenge, una competició internacional de projectes de bars sostenibles. El bàrman de l’aclamat local barceloní, que va participar en aquest concurs en representació de l’Estat, va obtenir la millor puntuació del jurat pel seu projecte Paradiso Zero Waste Lab, amb el qual recicla els residus del local i els converteix en material útil per al bar.
The World’s 50 Best Bars (la que en la modalitat de restaurants va posar al cim de la cuina mundial El Bulli de Ferran Adrià, El Celler de Can Roca, dels germans Roca, i aquest any ha situat en el número 3 del món el Disfrutar, del carrer Villarroel) valora d’aquestes cocteleries catalanes no només el producte que fan servir i, per descomptat, el resultat, sinó també l’ambient sofisticat, íntim, d’aquests locals, la seva integració als barris on estan situats, i les copes, els gots... amb què se serveixen les begudes. Tot compta en una competició en què participen els millors bars de tots els continents i en què, a vegades, la diferència la marquen petits detalls.
El Paradiso (del grup La Confiteria) és difícil de distingir des de fora, tot i que ja surt a les millors revistes del món i són milers els estrangers que hi fan cap a prendre algun còctel, però quan hi entres és un món a part. Entre els seus còctels estrella hi ha el Roots (fet amb llavors seedlip garden, pèsols, berbena, llimona, roses i terra), o l’elèctric i agredolç Kriptonita (gin Mare, gin Príncipe de los Apóstoles, shiso, lemongrass i pebre de Sichuan, riboflavina, licor elèctric, cordial de pomelo, bitter de xocolata i oli essencial de lima kaffir). També destaca l’Evolution Negroni (amb bourbon, mango i vainilla, entre altres ingredients). Interessant aquesta evolució del Negroni, un còctel nascut a Florència el 1919 però molt arrelat a la ciutat de Barcelona. De fet, amb un Negroni va guanyar el 2015 el campionat del món de bartenders el català Manel Vehí, del Boia de Cadaqués i l’antic el Doble de Barcelona (que estava situat als baixos del restaurant l’Eggs de Paco Pérez, ara ja tancat).
De la Sips, que és a l’Eixample, TheWorld’s 50 Best destaca que el bar és un espai on “se serveixen còctels espectaculars en una elaborada cristalleria que està causant sensació arreu del món”. Un dels còctels espectaculars és Passejant pel barri de l’Havana (rom Diplomatic, fino Sherry, safrà i pinya, i toc especial de gel raspat de pomelo). I finalment hi ha el Two Schmucks, la cocteleria més juvenil i rapera que és número 7 del món, segons The World’s 50 Best Bars, on regna l’Shmucks Vesper (ginebra, vodka, nebulosa de whisky i trossets de percorino), situada al cor del Raval, el barri més popular i amb més bars i més diversos de tot Barcelona, on hi ha des dels locals moderns i eclèctics, com és el Two Schmucks, barrejats amb els més antics de la ciutat. No oblidem que al Raval s’hi pot entrar pel Boadas, la cocteleria més antiga de Barcelona, fundada el 1933, a la cantonada de la Rambla amb el carrer Tallers, per Miguel Boadas Parera, cosí de Narcís Sala Parera, que va fundar el mític El Floridita de la Havana, on anava Hemingway, de qui va copiar l’estil. I molt a prop del Boadas hi ha el també històric Caribbean Club, al carrer Sitges, per alguns “la millor cocteleria de Barcelona”, pels còctels i l’ambient.
També al cor del Raval l’emprenedor bàrman libanès Jad Ballout, que va posar el Dead End Paradise de Beirut a la llista dels cent millors bars del món, acaba d’obrir una sucursal d’aquest emblemàtic bar al carrer Valldonzella, després que el local del Líban quedés destrossat en l’explosió que va passar al port de Beirut el 2020. És des de la capital catalana que ara ofereix els seus còctels amb caràcter mediterrani.
S’ha de sortir de Ciutat Vella per trobar unes altres cocteleries que són història de la ciutat i sense les quals no s’entendria part de la seva història: el Dry Martini by Javier de las Muelas, al carrer Aribau. També The Alchemix, al carrer València, una cocteleria alquimista, també, amb el menjar.