Societat

Societat

Exercici físic als 99 anys

A punt d’arribar al segle de vida, una veïna de Girona va cada dia al gimnàs

Nascuda el 29 d’abril del 1923, la Pilar Climent és fixa a la sessió d’aiguagim

En el centre diuen que és “com el sol, l’energia vital que ho mou tot”

La mateixa protagonista diu que té les cames “ben esmolades”. De jove, havia fet de mainadera i minyona i havia anat a collir castanyes, “molt pesat”, i avellanes a jornal. Cada dia va al gimnàs O² Wellness Parc del Migdia. Hi té amigues i s’hi troba bé. Tot això és el present d’una dona especial, la Pilar Climent i Sureda, que té 99 anys. “No considero que sigui un model, jo ho faig perquè em ve de gust”, diu una dona valenta i constant, nascuda a Santa Coloma de Farners el 29 d’abril de 1923.

La Jess Perpiñà discrepa de la Pilar. “[La Pilar] és com el sol del Wellness, l’energia vital que ho mou tot. És com una superwoman.” Perpiñà és la responsable d’atenció al client d’aquest centre d’esports privat, a l’Eixample de Girona. Troba extraordinària la tenacitat de Climent. “És extraordinari quan la veus i com puja la rampa: «Ja ve la Pilar.» Com entra i com no utilitza mai l’ascensor. Sempre puja i baixa per les escales quan altres dones que no tenen tanta edat i poden caminar, fan servir l’ascensor. Per això, quan ets més jove, és com un mirall i dius: «Ostres!» Sents que cuidar-te és vital per a absolutament tot.”.

La Pilar no es perd gairebé mai la classe. “Ella hi posa moltes ganes, a la vida. Encara no la veus passar per la rampa, està amb un somriure a la vida i mai la veus trista”, explica la seva monitora d’aiguagim, la Raquel Reyes, que en vint anys de trajectòria no havia dirigit una dona tan longeva.

Climent viu a Girona des de fa 22 anys. És vídua i va a aiguagim als migdies, amb la seva filla Mercè. En la classe de dilluns, seguia els exercicis de la Raquel com la resta. Hi havia un grup de setze persones, la majoria, dones. Ella està en un costat, a prop de l’escala. “No sé nedar i com que estic allà en un cantó, ja en diuen «el racó de la Pilar».”

La temperatura de la piscina petita on es fa aiguagim és de 30 graus. La majoria dels socis que hi són es fiquen en aquesta. A la gran, amb una temperatura de 27 graus, hi ha un grup més reduït que també segueix la classe. “Ara arribaré als cent anys i el que sap greu és que hagi de marxar amb les ganes de viure que tinc, encara”, explica asseguda en un despatx, poc després de la classe. Du un bastó i l’acompanya la seva filla, la Mercè Sureda, que també fa exercici físic diari.

Sureda té 66 anys. Diu que mentre treballava havia fet esport i ara en continua fent, obligada pels fets. “Quan em vaig jubilar, l’havia de portar aquí i esperar. I vaig dir: «Aprofitem l’escola i fem alguna cosa, que tinc el pàrquing gratis.»”

L’envelliment a la ciutat de Girona a l’última dècada és un fet. Amb dades del 2022, el 16,58% de les persones empadronades a la ciutat tenen més de 65 anys. La Pilar i la Mercè en són dues. Si tot va bé, la Pilar farà cent anys dissabte que ve i ampliarà el club de les persones centenàries. A Girona, n’hi ha 56, segons dades de l’Ajuntament.

Fran Esmorís, director del centre s O² Wellness del Parc del Migdia des del mes de gener, parla de la Pilar: “Evidencia molt els beneficis que té l’esport per afavorir un envelliment com Déu mana, un envelliment que sigui saludable. [Ella] és una dona que té el cos i el cap al 100%.” Esmorís hi afegeix la fidelitat com a sòcia. “Tot són facilitats per la seva part, tot és bona cara, alegria màxima. Tots els treballadors la rebem sempre amb un somriure. I no només perquè té [gairebé] cent anys, sinó perquè és així.”

Tres mesos després

I això que va estar delicada de salut, anys enrere. “Va tenir una embòlia pulmonar. No en donaven ni cinc, perquè, a més, tenia 94 anys. Ens van dir que si es recuperava no tornaria a ser mai més com abans. Al cap de tres mesos, ja era a la piscina.” A la Pilar, dilluns l’esperen.“Jo la meitat de les vegades faria campana, però ella vol venir perquè hi té les companyes», explica Sureda. Parla que la mare ha anat fent anys com qui no vol la cosa. «Ella s’hi ha trobat. No em sembla que faci res excepcional per arribar a aquesta edat. La veig igual que ara fa deu anys enrere. Va fent, va fent i deixa que passin els anys, i van passant. Bàsicament, està activa”.

1,08
per cent
és l’índex d’envelliment de Girona, és a dir, la proporció dels veïns que tenen més de 65 anys respecte dels que en tenen menys de 14. Són dades del 2022. Fa una dècada, el 2012, l’índex era de 0,85.
16,58
per cent
és el percentatge de residents a Girona amb més de 65 anys. És la taxa del 2022, la més elevada des del 2005. El 2012, el percentatge era del 13,8%. Tant l’índex d’envelliment com la taxa de gent gran són dades extretes del padró municipal i que publica l’Observatori de Girona, dependent de la Unitat de la Mobilitat Municipal (UMAT) de l’Ajuntament.
56
residents
a la ciutat de Girona tenen més de 100 anys, segons dades de l’Ajuntament. Fa set anys, n’eren 24.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia