Aprovada la llei d’habitatge que limita els preus del lloguer
El Congrés dóna llum verda a la norma, la primera de l’estat, amb 176 vots a favor i 167 en contra
PP, Vox, Cs, Junts, PDeCAT, CUP i PNB no han donat suport a la norma
El Congrés dels Diputats acaba d’aprovar amb 176 vots a favor i 167 la primera llei estatal d’habitatge amb la que es pretén contenir els preus del lloguer. La norma ha aconseguit superar la fase de tramitació del Congrés amb els vots favorables del PSOE, En Comú Podem, ERC i Bildu i ara està només pendent del Senat per poder ser aprovada abans de les eleccions del 28 de maig. Tal com estava prvist, PP, Vox, Cs, Junts, PDeCAT, CUP i PNB han votat en contra.
La ministra de Transports, Raquel Sánchez, ha defensat que es tracta d’una llei “ambiciosa”, “sòlida jurídicament”, que genera un “avenç” per als drets de la ciutadania i “reorienta” les polítiques d’habitatge. Sánchez ha assegurat que la norma “cerca l’equitat” i “protegeix tant a arrendadors com a arrendataris”.
Per la seva banda, la ministra de Drets Socials, Ione Belarra, ha reivindicat que amb l’aprovació de la llei d’habitatge “perd la banca, els voltors, els fons d’inversió i guanya la gent”. Belarra ha dit que treballarà perquè “es compleixi fins a l’última coma” i ha afirmat que “ja era hora que es posés límit a l’especulació”.
La diputada d’ERC Pilar Vallugera ha justificat donar suport a la norma perquè cal “donar instruments a la població perquè sobrevisqui”. Vallugera ha criticat que altres grups tinguin una posició de “no-intervenció” al·legant invasió de competències i ha acusat a qui s’oposa de buscar una “excusa”. “No estan ni per la contenció de rendes ni per aturar els desnonaments”, ha opinat, “perquè són de dretes”.
La diputada de Junts Mariona Illamola ha criticat que la llei suposa una “invasió de competències” i ha argumentat que hauria de ser el Parlament qui decidís sobre aquesta matèria. A més, Illamola ha avisat dels efectes que pot tenir per als petits propietaris i ha rebutjat que la contenció de preus sigui estructural. “El problema se soluciona amb més oferta i més poder adquisitiu”, ha dit.
El portaveu del PDeCAT a la cambra baixa, Ferran Bel, ha denunciat que els promotors de la norma “estan tractant l’habitatge com si fos una competència compartida amb l’Estat” quan es tracta d’una “competència exclusiva” de les comunitats autònomes. “No respecten l’estat de les autonomies, aquest és el drama”, ha afirmat.
El PNB també s’ha alineat amb Junts i PDeCAT en aquesta crítica. El diputat Íñigo Barandiaran ha denunciat que la llei “s’extralimita” i “envaeix competències”. Barandiaran ha criticat la “incoherència” d’ERC i EH Bildu per acceptar aquesta “centralització”.
La portaveu de la CUP al Congrés, Mireia Vehí, ha lamentat que la norma “envia un missatge de derrota” a la ciutadania perquè la regulació dels lloguers “no serà efectiva”. “La llei és el cavall de Troia del PSOE perquè el mercat continuï governant el dret a l’habitatge”, ha dit. “El mercat es pot regular”, ha reivindicat la portaveu de la CUP, que ha defensat recuperar la legislació catalana anul·lada pel TC.
El PP ho veu com un “robatori a mà armada” i entén que la norma suposa “la claudicació del PSOE al populisme i l’independentisme”.
Sindicat de Llogaters
Les entitats a favor del dret a l’habitatge han advertit des de les portes de Congrés que la llei de l’habitatge que s’aprova no servirà per reduir els preus del lloguer ni per garantir l’accés a aquest dret. El coportaveu del Sindicat de Llogateres Jaime Palomera, ha assegurat que “en realitat, la llei no farà res d’això”, sinó que “en els pròxims anys, i amb aquesta llei, la distància entre el que la gent ingressa i el preu de l’habitatge seguirà creixent”. En tot cas ha destacat que els avenços que incorpora la llei, com el fet que “posa fi a l’estafa dels honoraris” de les immobiliàries, que ja no hauran de pagar els llogaters, són fruit de “la lluita de milers de persones que fa anys que desobeeixen lleis injustes”.