Societat

societat

Un estudi constata que la realitat virtual rebaixa l’ansietat dels nens amb càncer

Gràcies a unes ulleres 3D, cap dels nens de més de 3 anys que ha participat en la prova de la Vall d’Hebron ha hagut de ser sedat per rebre radioteràpia

Un pioner estudi de l’Hospital Vall d’Hebron ha constatat que l’ús de la realitat virtual en infants amb càncer rebaixa més d’un 50% els quadres de por i ansietat davant la radioteràpia i redueix significativament el número de nens i nenes que han de ser sedats per rebre-la. Dels 22 nens i nenes d’entre 3 i 9 anys que han participat en l’estudi, cap va haver de ser anestesiat per rebre el tractament, tot i que en la franja de 3 a 5 anys és molt habitual. El canvi és possible gràcies a un kit que s’entrega a les famílies. Conté unes ulleres de cartró on s’hi pot acoblar el mòbil dels pares per tal que els seus fills puguin viure una experiència de realitat virtual per familiaritzar-se amb l’espai hospitalari, saber quins són els passos que hauran de seguir, per quines sales passaran i com han d’estar dins de la màquina de radioteràpia i per què.

La innovació tecnològica és obra de l’empresa catalana emergent Nixi for Children. Nixi és el nom del personatge que guia i companya els petits pacients en el mon virtual. “Els metges ens esforcem molt per explicar als nens i nenes que el tractament és per ajudar-los, però no ens creuen; Amb el Nixi, que és un personatge neutre molt proper a ells ho aconseguim”, ha explicat avui en la presentació dels resultats de l’estudi Jordi Giralt, membre del Servei d’Oncologia Radioteràpica de la Vall d’Hebron.

Segons les dades facilitades per l’hospital i com recull Efe, un de cada tres nens amb càncer necessiten fer sessions de radioteràpia, un tractament que comporta estirar-se en una llitera i estar-se quiet durant 15 o 20 minuts, completament sol, amb una gran màquina que genera soroll. “Un tractament de radioteràpia genera ansietat, fins i tot en adults, i en menors de 5 anys és difícil que es controlin, així que habitualment cal anestesiar”, ha explicat Giralt. El projecte de realitat virtual I am ready compta amb la col·laboració de la Ricky Rubio Foundation i el vídeo en el qual es basa no només ensenya com és una sala de radioteràpia sinó que inclou un entrenament amb el jugador de l’NBA perquè els infants es preparin pel tractament com si fos un partit de bàsquet. El NixiKit es complementa amb un nino de peluix i un llibre físic amb activitats, perquè els nens puguin compartir el material amb la família i els amics o fins i tot portar-lo a l’escola perquè “l’integrin com una realitat que li passarà”.

Nixi for Children també té al mercat kits de realitat virtual per tranquil·litzar els nens que han de ser operats o els que s’han de punxar de manera regular perquè tenen hemofília, una malaltia que fa que la sang no coaguli bé. Com indicava a aquest diari fa uns mesos Tomàs Lóbez, CEO i fundador del grup, l’objectiu és fer servir la realitat virtual per reduir l’ansietat dels infants malalts i millorar així el seu benestar emocional i també la seva salut. L’estudi de la Vall d’Hebron corrobora ara els seus beneficis. L’informe fet públic avui, el primer en analitzar l’impacte de la tecnologia 3D en la salut emocional dels pacients infantils, es presentarà oficialment dimecres al Health Revolution Congress, un congrés sobre salut digital organitzat a la capital catalana pel Barcelona Health Hub. La trobada comptarà amb l’assistència de 1.500 participants i 60 ponents.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

societat

Aturen ‘sine die’ un desnonament d’un edifici amb onze habitatges

arbúcies
societat

Blanes treballa perquè es puguin bonificar els hivernacles agraris en sòl rústic

blanes
SOCIETAT

Prova pilot per establir un sistema d’avís als banyistes a platges o cales no vigilades

Mataró
SOCIETAT

El 74% de les estades a allotjaments d’urgència de l’Ajuntament de Barcelona superen els sis mesos

Barcelona
societat

L'ajuntament canvia el model d’algunes fonts per evitar-ne usos incívics

figueres
tradicions

La Mercè 2024 tindrà pregonera i un novedós ‘videocartell’

barcelona
educació

Educació rep 3.516 reclamacions per les adjudicacions de docents

barcelona
MEDI AMBIENT

El parc natural dels Ports es prepara per reintroduir el voltor negre a l’entorn

Roquetes
societat

Junts presenta una moció per ampliar les places de la llar d’infants la Farigola

vilablareix