Societat

societat

Els productes frescos, vetats en moltes llars vulnerables

Càritas Girona va alertar ahir, en l’acte de presentació de la memòria d’activitats del 2022, que la “inflació disparada cronifica” el nombre de famílies vulnerables que atenen. De fet, segons va destacar l’ACN, l’increment de preus ha fet que el 67% dels qui han de recórrer a l’entitat en busca d’ajuda no puguin comprar productes frescos, com per exemple la carn i el peix.

A més, aquesta inflació tampoc permet mantenir una temperatura adequada a les llars al 66% de les famílies que han d’anar a Càritas. L’entitat ho veu com “la principal preocupació” ara mateix perquè “pot normalitzar la pobresa” en què viuen aquestes persones.

Cal tenir en compte que l’increment de preus ha provocat que sis de cada deu persones no puguin fer front a les despeses del lloguer o de la hipoteca o pagar els rebuts de llum, aigua o gas. Prop de set de cada deu no poden comprar aliments frescos i fins a un 84% no es poden permetre dedicar diners a l’oci.

Càritas també va ressaltar la quantitat de joves que van a demanar ajuda a l’entitat, actualment un de cada tres. En concret, de les 27.531 persones ateses, més de 9.000 tenien menys de 35 anys. La directora de l’entitat, Dolors Puigdevall, va advertir que si no es fa res respecte això “ens carregarem una generació sencera”.

Més persones sense llar

L’increment d’usuaris que vivien al carrer i que han necessitat ajuda és especialment significatiu, si es tenen en compte les dades abans de la pandèmia. En concret, ha crescut un 57% el nombre de persones sense llar ateses entre el 2019 i el 2022. En aquest període ha crescut també un 22% el nombre de famílies que no poden cobrir les necessitats bàsiques, si bé ha caigut un 13% el dels qui requereixen assessorament jurídic.

Puigdevall va explicar, a més, que molta de la gent que arriba ho fa amb “un perfil educatiu molt baix”, fet que provoca que es tardi més del que és habitual a poder-los integrar i permetre que siguin persones autònomes: “Molts d’ells són analfabets o tenen problemes d’inserció.”

Majoria de dones

El responsable d’anàlisi social de l’entitat, Caye Gómez, va subratllar que cada cop hi ha més dones que demanen ajuda “especialment després de la pandèmia”. En concret, el 57% de persones que arriben a Càritas Girona són dones, cinc punts més que abans de la covid.

La directora, Dolors Puigdevall, va tancar la presentació amb els reptes que volen dur a terme en els pròxims mesos. El principal és el reforç de l’acció comunitària per poder evitar l’exclusió social de moltes persones. “O ho fem des d’aquesta mirada conjunta o no trencarem aquest cercle”, va assenyalar Puigdevall.

Una altra acció que la directora considera necessària és la promoció de drets per evitar la normalització de la pobresa.

http://www.elpuntavui.cat/societat/article/5-societat/2289783-caritas-alerta-que-el-67-de-les-families-gironines-no-pot-comprar-productes-frescos.html

2289783



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia