turisme
Florència prohibirà nous apartaments turístics
L’Ajuntament prohibirà els lloguers de curta durada al centre històric de la ciutat renaixentista per intentar recuperar residents
L’Ajuntament de la turística ciutat italiana de Florència tirarà endavant un projecte de llei per prohibir la posada en funcionament de nou contractes de lloguer de curta durada amb la finalitat de posar fre als apartaments turístics i al buidatge de residents del centre històric de la ciutat. Aquesta és una de les mesures anunciades avui per l’alcalde de la ciutat, segons informacions dels diaris locals recollides per EFE. La normativa nova no reduirà els apartaments turístics actuals perquè no tindrà efectes retroactius però té la intenció de beneficiar als propietaris que lloguin habitatges amb contractes de llarga durada a la zona històrica declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
“Ja no podíem quedar-nos de braços creuats veient aquesta espiral de distorsió social”, ha afirmat l’alcalde Dario Nardella, que qualifica la llei d’ “agosarada”. Segons les dades municipals, a la ciutat hi ha més de 11.000 apartaments turístics, 8.000 dels quals al centre històric, que han fet pujar els preus de l’ordre del 72% i han obligat a marxar a moltíssims veïns residents. L’esborrany de la llei contempla modificar el pla urbà per tal que es prohibeixi al centre històric la categoria d’habitatge turístic i d’estada inferior a 30 dies. Els propietaris que proposin lloguers a llarg termini quedarien exempts de pagar durant tres anys l’impost sobre un segon habitatge. “Els propietaris d’immobles actualment destinats a lloguers de curta durada que vulguin tornar als de llarga durada tindran un incentiu de l’administració”, defensa l’alcalde del socialdemòcrata Partit Demòcrata (PD).
Tot i que la normativa no entraria en vigor fins a finals d’any l’Ajuntament ha aprovat una “norma de salvaguarda” que impedirà ja aquest mes l’obertura de nous apartaments turístics al centre.
Altres ciutats com Venècia ja havien legislat abans per desincentivar el negoci fent que els propietaris d’un segon habitatge només puguin llogar-lo en règim turístic 120 dies a l’any i no de manera consecutiva.